Çandarlı

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Deniz Destinasyonu

Çandarlı Körfezi 25 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğindedir. Kuzeyde Kemikli Burnu, Güneyde Aslan Burnu arasında yer alan bir körfezdir. İzmir’e 100 kilometre, Dikili ilçe merkezine ise 19 kilometre uzaklıkta yer alan Çandarlı’nın tarihi MÖ 4000’li yıllara dayanmaktadır. Bazı mitlere göre Amazon kadın savaşçılar bu bölgeye egemen ve birçok kıyı kentinde kurucusu oldular. Çandarlı’da yer alan kale ve antik kent adını Amazon kraliçesi Pitane’den aldı. Bu mitlere göre, Çandarlı ismi kadın ve kraliçe kenti anlamına gelmektedir.

Tarihte pek çok uygarlık Çandarlı’ya hakim oldu. Bunlardan bazıları, Selçuklular, Romalılar, Saruhanoğulları, Lidyalılar ve Osmanlı İmparatorluğu’dur. Çandarlı; 1429 senesinde II. Murat zamanında sadrazam olan Halil Paşa, 24 yıl görevde kaldı ve Çandarlı da adını Çandarlı Halil Paşa’dan almaktadır. Çandarlılar soylu ailelerden geldikleri için Osmanlı döneminde I. Murat zamanından itibaren kazakaskerlik ve sadrazamlık görevlerini üstlendiler.

Çandarlı, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadaya benzemektedir. Tüm sokakları denize çıkan Çandarlı’yı genelde sakinlik, huzur, gürültüden uzak yerleri seven kişiler tercih etmektedir. Çandarlı’da mutlaka görülmesi gereken en önemli yer, Çandarlı Kalesi’dir. Bu kale, 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi. Kale, beldenin en önemli simgelerinden biridir. Çandarlı Kalesi, Cenevizliler döneminde Foça’da bulunan şarap yataklarını işletmek amacı ile yapıldı. Çandarlı’nın girişinde bulunan kale, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çekmektedir ve beldenin en çok turist çeken tarihi yapısı haline geldi. Çandarlı Kalesi, ülkenin en iyi derecede korunmuş kaleleri arasında gösterilmektedir ve tüm görkemiyle ayakta durmaktadır. Osmanlı döneminde 50 yılda bir olan bakım ve onarım çalışmaları gerçekleşmediği için yıkılma tehlikesi altında olan kalenin restorasyon çalışmaları dönemin belediyesi tarafından gerçekleştirildi. Restorasyon çalışmaları, 2009 yılında başlayıp, 2014 yılında son buldu.

Pek çok farklı kültürün birleşiminden meydana gelen Çandarlı’yı, yaz ayında ziyaret eden turistler ile birlikte belde nüfusu 500 bini aşmaktadır. Yerel halk nüfusu güncel olarak, 6.945’tir. Çandarlı’ya ulaşım düzenli olarak Dikili ve İzmir şehir merkezlerinden sağlanmaktadır. İzmir’e uzaklığı 100 kilometre olan Çandarlı’ya gün içerisinde otobüs seferleri de yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

ÇandarlımKalesimTanıtımı-İzmir, https://gezilmesigerekenyerler.com/candarli-kalesi-tarihi-dikili-izmir, (Erişim tarihi: 6.01.2021); ÇandarlınTarihçesi, http://candarlikorfezi.blogspot.com/2007/04/andarl-tarihesi.html, (Erişim tarihi: 6.01.2020); Deniz Tatilinin Bir Numaralı Adresi Çandarlı, https://www.garenta.com.tr/blog/deniz-tatilinin-bir-numarali-adresi-candarli/, (Erişim tarihi:6.01.2021); Gezimanya, (2020). https://gezimanya.com/dikili/gezilecek-yerler/candarli, (Erişim tarihi: 6.01.2021); TürkiyemKültürmPortalı, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/izmir/gezilecekyer/candarli, (Erişim tarihi: 6.01.2021)

Ayrıntılı bilgi için bakınız

S. Doğan, Ö. (2005). Dikili ve Çevresinde Turizm Faaliyetleri, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Coğrafya Dergisi.