Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
-
2020
Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucu kuruldu. Misyonu, “Çanakkale ilinin doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişimi kolaylaştırmak; turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek; dinamik kültür ve turizm politikaları ile Çanakkale ilinin Türkiye ve dünya turizminde alacağı payı arttırmak ve il kültürünü tanıtmaktır.” Müdürlük, 01.01.2009 yılından bu yana Çanakkale Güzel Sanatlar Akademisi ile aynı binada hizmet vermektedir. Müdürlüğün kültür envanterlerinden bazıları, Troya Müzesi ve Örenyeri, yöresel yemekler (tuzlu sardalye, peynir helvası gibi), el sanatları (seramik ve halıcılık gibi), halk oyunları (Kusköy zeybeği, Bayramiç karşılaması gibi), tekerlemeler, maniler ve efsanelerdir. Müdürlüğün il genelinde tanımladığı turizm aktiviteleri ise kültür turizmi, inanç turizmi, termal turizm, sportif olta balıkçılığı, su altı ve su üstü turizmi ve parkur alanları, atlı doğa yürüyüşü, bitki inceleme ve yaban hayatıdır.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ve bünyesinde yer alan Şehitler Abide’si önemli çekim merkezlerindendir. Sahip olduğu misyon bağlamında faaliyetlerine devam eden müdürlüğün vizyonu ise, “Kültür değerlerimizi yaşatan ve tanıtan Çanakkale ilini turizm alanında lider konuma taşıyan bir kurum olmak. Kültürel değerleri yaşatmak, geliştirmek, yaymak, tanıtmak, değerlendirmek ve benimsetmek, tarihi ve kültürel varlıkların tahribini ve yok edilmesini önlemek, Çanakkale’nin turizme elverişli bütün imkanlarını ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacak şekilde değerlendirmek, turizmin geliştirilmesi, pazarlanması, teşvik ve desteklenmesi için gerekli önlemleri almak, kültür ve turizm konularıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek ve bu kuruluşlarla işbirliğinde bulunmak, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör ile iletişim geliştirmek ve işbirliği yapmaktır.”
Referanslar
Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bilgisayar İşletmeni T. Şarlı ile 03.01.2020 tarihli görüşme. (Görüşen: S. E. Batıbeki); https://canakkale.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.01.2020); Tombul, M. (2015). Çanakkale Kültür Envanteri Arkeolojik Yerleşim Alanları ve Sanat Tarihi Yapıları. Çanakkale: Çanakkale Valiliği.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://canakkale.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.01.2020).