Çamlıhemşin Yaylası
Yerleşim Merkezi / Destinasyon Dağ ve Kış Destinasyonu Turizm Çeşitleri
-
2021
Rize’nin güneydoğusunda yer alan eski adı Viçealtı olan Çamlıhemşin ilçesi, daha sonraları Çamlıca adını aldı. En son olarak da Çamlıhemşin adını alarak 1957 yılında ilçe oldu. Rize’nin denize sınırı olmayan bu ilçesi denizden güneye doğru 22 kilometrelik karayolu uzunluğunda ve iç kesimde kalmaktadır. Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin, İspir, İkizdere ve Yusufeli ilçeleriyle sınır olan destinasyon, Çamlıhemşin’in güneyi, doğu-batı doğrultusunda kavis çizen ve denize paralel olan, yükseklikleri 2.000-4.000 metreyi bulan Kaçkar Dağları ile çevrilidir. Sıcaklığın kışın -7 dereceye kadar düşmekte, yazın ise 25 dereceye kadar yükselmekte olduğu yer, her mevsim yağışlıdır. Günlük en yüksek sıcaklık farkı 23,6 derece olmakla birlikte, yıllık metrekareye düşen yağış miktarı 245 santimetreküp olabilmektedir. Nem oranı ise yüzde 10 ile yüzde 97 arasında değişmektedir.
Turizm potansiyeli en yüksek olan ilçe, doğa turizmi, sorumlu turizm, bilinçli turizm, alternatif turizm, ekoturizm, yayla turizmi gibi çeşitli adlarla yeşil turizmin formlarını barındırmaktadır. Doğa yürüyüşü, kar yürüyüşü, kampçılık, dağcılık, foto safari, rafting, heliski, dağcılık, balıkçılık gibi birçok alternatif turizm etkinliğini turistlere sunmaktadır. Topografyası yapay direkler ve benzeri engellerle bozulmamış ve her türlü kayak disiplinine uygun bir doğal pist gibi olan yer, kış turizmine uygundur. Çamlıhemşin bugün popüler bir yayla turizm merkezi durumundadır ve başta Ayder olmak üzere, Aşağı ve Yukarı Kavron, Elevit, Tirevit, Kale, Baş Yayla, Hacivarak, Palovit, Çaymakçur, Amlakit ve Samislat yaylaları gibi birçok yaylayı da içine almaktadır. Bunlardan Ayder, Anzer ve Yukarı Kavron Yaylaları Turizm Merkezi olarak ilan edildi.
Çamlıhemşin ilçesinin en bilinen yaylası olan Ayder Yaylası, 19 kilometre güneydoğusunda 1.350 metre yükseklikte çam ormanları ile kaplı bir destinasyon olup, 1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile Turizm Merkezi ilan edildi. Yaylada hem kış hem de sağlık turizmi de turistler için sunulan alternatif turizm çeşitlerindendir. Her yıl Ayder Şenlikleri düzenlenmektedir ve çeşitli yarışmalar, konserler, dj performansları bu etkinliklerde sunulabilmektedir. Bunun haricinde, 2004 yılından itibaren Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen heliski kayak sporu ile çekiciliğini artırmış olan Ayder Yaylası, yerli ve yabancı turistlerin odak noktası haline geldi.
Ayder 700 kişilik yatak kapasitesine sahip olmakla beraber, konaklama tesisleri yayla evi tipindedir. Burada pek çok otel ve pansiyon bulunmaktadır. Altyapı tesislerinin çalışmaları plan dahilinde olup, bu sorunun çözümü için gerekli girişimler yapılmaktadır.
Ulaşım olarak karayolu kullanılmaktadır. İlk olarak Rize otobüsleriyle, ardından da minibüslerle Çamlıhemşin Yaylası’na ulaşılabilir. Bununla birlikte Trabzon havalimanı veya kendi aracınızla buraya ulaşım sağlanabilecek tercihler arasındadır. Yaylaya yaz kış dolmuşlarla gidilebilir. Ayder’de var olan turizm potansiyeli yolun asfaltlanarak hizmete girmesiyle kat kat arttırmış olarak belirtilmektedir.
Referanslar
Çamlıhemşin Belediyesi. Çamlıhemşin Hakkında, http://www.camlihemsin.bel.tr/sayfa/camlihemsin-hakkinda/94, (Erişim tarihi: 17.1.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı. Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. Çamlıhemşin, https://rize.ktb.gov.tr/TR-256714/camlihemsin.html, (Erişim tarihi: 17.1.2021); Tuzcu, N. Dünya Haber merkezi. (2021). Heliski tutkunları Kaçkar Dağları’nda bir araya geliyor. https://www.dunya.com/sehirler/heliski-tutkunlari-kackar-daglarinda-bir-araya-geliyor-haberi-607244, (Erişim tarihi: 17.1.2021).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Demirel, Ö. ve Ejder, N. (1995). Çamlıhemşin Yaylaları ve Doğa Turizmi Etkinlikleri, Ekoloji Çevre Dergisi, 17; Şenkaya, B. F. Demirel, Ö. ve Özkır, D. (2012). Ayder (Çamlıhemşin-Rize/Türkiye) Termal ve Yayla Turizm Bölgesinin Termal Koruma ve Turizm Gelişimi Açısından Değerlendirilmesi, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 2 (5): 151-164; Zaman, M. ve Birinci, S. (2009). Kaçkar Dağları’nda Alternatif Bir Turizm Aktivitesi: Heliski (Dağ Kayağı), Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 13 (2): 33-46