Büyük Veri

Kavram

Büyük bir kısmı yapılandırılmamış olan ve sonu gelmeyecek bir şekilde birikimine devam eden, geleneksel ilişki bazında veri tabanı teknikleri kullanılarak çözülemeyecek boyutta yapısallıktan uzak olan, çok ham, büyük ve üstel bir biçimde büyümeye devam eden veri setleri olarak tanımlanabilmektedir. Başka bir yaklaşıma göre büyük verinin tanımı, standart veri tabanı yönetimi ve analitik araçların yardımıyla çözülmesine imkan olmayan çok karmaşık, büyük ya da çok süratli bir şekilde analizinin yapılması gereken veri setleri olarak yapılabilmektedir.

Veri, yani kişilere ait bilgiler tarih boyunca kullanılmak üzere toplandı. Son zamanlarda bu verilerin toplanması, depolanması ve analiz edilmeleri konularında dijital teknolojiler bariz bir ilerleme kaydedildi. Elektronik ortamların gelişip yaygınlaşmasıyla veri boyutları artmakta, farklı veriler beraber bir şekilde daha kolay işlenebilmektedirler. Bu doğrultuda veri değerlendirilmesine dair bakış açımız değişmekte ve gelişebilmektedir. Verilerin isimlendirilmesinde yaşanan değişim ve gelişimler, bu konuda kullanılan teknik, teknoloji, yöntem ve çözümlerde de değişiklikler meydana gelmesine neden olmuştur. Bu durum ise Veri Bilimi olarak nitelendirilen yeni bir bilim dalının oluşmasına sebep oldu.

Büyük verinin üç özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerinden biri olan hacim özelliği, dijital teknolojilerde yaşanan gelişmeler sonucu büyük veri hareketlerinin hızla ivme kazanması ve büyük boyutlara ulaşmasının beraberinde getirdiği daha hızlı ölçüm ve kayıt yapabilme kabiliyetinden dolayı oluştu. Hız özelliği sayesinde her gün toplanan verilerin toplanma hızını da arttırarak depolama işleminin daha kısa sürede yapılmasına olanak sağlayan teknoloji ve tekniklerin gelişimini kaçınılmaz hale getirdi. Çeşitlilik özelliği sayesinde veri kaynaklarında artış gösteren çeşitlilik yapısal olan ve yapısal olmayan tekstleri de kapsayan çeşitliliklerde enformasyonun toplanabilmesini sağlanmaktadır.

Büyük verinin turizmde kullanılmasının amaçlarından biri de akıllı turizm destinasyonları oluşturmaktır. Akıllı turizm destinasyonunun ana hedefi ise, teknolojilerin aracılık ettiği bir deneyim olarak tanımlanan ve kişiselleştirme, bağlam farkındalığı ve gerçek zamanlı izleme yoluyla geliştirilen akıllı bir deneyim yaratmaktır. Bu bağlamda, tüketici tarafından oluşturulan içeriklerin bir araya getirilmesi, birbirine bağlanması, analizi, entegrasyonu, gerçek zamanlı senkronizasyonu ve akıllı kullanımıyla birlikte ortaya çıkan Büyük Veri, değer yaratmanın ana itici gücü haline geldi. Akıllı Turizm bağlamında özel ve sofistike veri madenciliği tekniklerinin ve analitiklerinin kullanılması yoluyla, çok daha iyi bir turizm deneyimi sağlamak, turist ihtiyaçlarına dayalı özel teklifler oluşturmak, turistlerle birlikte ürün ve hizmetler oluşturmak ve böylece daha iyi değer sağlamak mümkündür.

Yararlanılan Kaynaklar

Altunışık, R. (2015). Büyük Veri: Fırsatlar Kaynağı mı Yoksa Yeni Sorunlar Yumağı mı? Yıldız Social Science Review, 1(1): 45-76; Del Vecchio, P., Mele, G., Ndou, V. ve Secundo, G. (2018). Creating value from social big data: Implications for smart tourism destinations, Information Processing & Management, 54 (5): 847-860; Dülger, Ü. (2016). Büyük Veri Nedir, Yeni Türkiye Dergisi, 22 (88): 503-508; Sağıroğlu, Ş., & Koç, O. (2017). Büyük Veri ve Açık Veri Analitiği: Yöntemler ve Uygulamalar. Ankara: Gazi Üniversitesi Big Data Center.