Boğaziçi Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm İşletmeciliği Bölümü
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm İşletmeciliği
(İstanbul, 1996 - )
-
2020
Boğaziçi Üniversitesi Önlisans Yüksekokulu bünyesinde, iki yıllık ve eğitim dili Türkçe olan Turizm ve Otel Yöneticiliği Programı olarak kuruldu (1976). Önlisans Yüksekokulu, 1981 yılında Meslek Yüksekokulu adını aldı ve 1982 yılında öğretim dili İngilizce’ye dönüştürüldü. Turizm ve Otel Yöneticiliği Programı, daha önce tek opsiyonlu olan ders programını Otel İşletmeciliği ve Seyahat İşletmeciliği olarak iki opsiyonlu hâle getirdi (1984). Meslek Yüksekokulu’nun kapatılarak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na dönüşmesiyle Turizm İşletmeciliği Programı, dört yıllık lisans eğitimi veren Turizm İşletmeciliği Bölümü olarak yeniden yapılandı (1996). Gelişimini devam ettiren Turizm İşletmeciliği Bölümü 2012 yılından itibaren Türkiye’de bir ilk olan Sürdürülebilir Turizm Yönetimi konusunda yüksek lisans derecesi vermektedir.
Uluslararası alandaki akademik başarıları ve yüksek öğrenim kalitesiyle tanınan bir öğretim kurumu olmayı hedefleyen Turizm İşletmeciliği Bölümü, toplumun genel refahına ve gelişimine katkıda bulunma vizyonuyla öğrenim hayatını sürdürmektedir. Turizm ve ilgili alanlarda bilgi üretmenin yanı sıra, ulusal ve uluslararası düzeyde turizm uygulamalarında mükemmele ulaşmayı ve sürdürülebilir turizmin gelişmesine katkıda bulunmayı hedefleyen bireyleri eğitmeyi misyon edinen bölüm, bu doğrultuda en seçkin akademisyen, uzman ve öğrencileri verimli bir ortamda bir araya getirmeyi amaçlamaktadır.
Dünya Turizm Örgütü Bilgi Ağı’nın bir üyesi olarak, araştırma projelerinde ve değişim programlarında dünya çapında birçok üniversite ile işbirliği yapmakta olan Turizm İşletmeciliği Bölümü, 2001 yılında denetim sürecini başarıyla tamamlayarak Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından verilen TedQual (Turizmde Eğitim Kalitesi) Sertifikasyonu aldı ve 2016 yılında yenilendi.
İngilizcenin yanı sıra ikinci bir yabancı dili öğrenmekle yükümlü olan öğrenciler ayrıca yaz dönemlerinde bölüm tarafından onaylanan ulusal ve uluslararası kurumlarda (yurtiçi/yurtdışı) toplam 60 gün zorunlu staj yapmaktadırlar. Kabul koşullarını yerine getiren öğrenciler, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bünyesindeki Uluslararası Ticaret ve Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümlerinde Çift Anadal Programı’na devam edebilmektedir.
Bölüm öğretim elemanları, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Trakya Kalkınma Ajansı, Türkiye Otelciler Birliği gibi ulusal ve uluslararası çeşitli kurumlar tarafından desteklenen projeleri tamamladı. Bölümün öğretim elemanları; sürdürülebilir turizm yönetimi, kültürel miras yönetimi, toplum tabanlı turizm, turistik işletmelerde risk ve afet yönetimi, turizmin sosyal, ekonomik ve çevresel etkileri, sürdürülebilir medikal turizm, kırsal turizm, varış noktası geliştirilmesi ve pazarlanması gibi konularda araştırmalarını sürdürmektedir.
Referanslar
https://tanitim.boun.edu.tr/sites/tanitim.boun.edu.tr/files/uygulamalibilimleryuksekokulutanitimbrosuru_0.pdf, (Erişim tarihi: 30.12.2019).