Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Sürdürülebilir Turizm Yönetimi
(İstanbul, 2012 - )
-
2019
2012 yılında Turizm İşletmeciliği Bölümü bünyesinde kuruldu ve ilk mezununu 2015 yılında verdi. Programın amacı, Türkiye’de ve çevre ülkelerde var olan turizm faaliyetlerini, küresel eğilimler doğrultusunda ve sürdürülebilirlik perspektifi içinde yeniden ele almaktır. Bu perspektifle Türkiye’de sürdürülebilir turizmi geliştirme çalışmaları için gereksinim duyulan insan gücüne katkıda bulunulması hedeflenmektedir. Programın bir diğer amacı da, Türkiye’deki bilim alanına katkıda bulunacak öğretim üyesi ihtiyacının karşılanmasına destek olarak bilim insanları yetiştirmektir. Programdaki çalışmalar, Boğaziçi Üniversitesi’nin vizyonundaki araştırma etkinliğini artırarak dünyanın sayılı araştırma üniversiteleri arasında yer alma ile misyonunda yer alan evrensel boyutta bilgi üreterek, insanlığın hizmetinde düşünce, bilim ve teknoloji üretimine katkıda bulunma prensipleri doğrultusunda yönlendirilmektedir.
Kurulduğu yıldan itibaren programa girme şartları genel tutuldu, her bölümden istekli olan mezunun katılabileceği bir program başvuru şartnamesi hazırlandı. Bu amaçla, Program’a kabul için adaylar sadece turizm yönetimi bilgilerinden değil, sürdürülebilirlik ve araştırma yöntemleri bilgilerinin de sınanması amacı ile bilim sınavına tabi tutulmaktadırlar. Ayrıca Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimine Giriş Sınavı’nın eşit ağırlık puan türünde ya da uluslararası düzeyde kabul gören GRE ve GMAT sınavlarının yanı sıra, uluslararası geçerliliği kabul edilen bir İngilizce dil bilgisi seviye tespit sınavından, ilan edilen düzeyde puan almış olma şartı aranmaktadır.
Programdaki dersler zorunlu ve seçmeli olarak ayrılmıştır. Öğrencilerin 60 kredilik (AKTS-Avrupa Kredi Transfer Sistemi) olan zorunlu ve seçmeli dersleri ilk iki dönemlik süre içinde tamamlamaları; sonraki iki dönemde de akademik danışmanları gözetiminde yüksek lisans tezi hazırlamaları gerekmektedir. Programda sunulan seçmeli derslere, gelişen trend ve ihtiyaçlar doğrultusunda zaman içerisinde yenileri dersler eklenmektedir. Bu dersler sürdürülebilir turizm yönetimi, turizm politikaları gibi alanlarda ihtisaslaşmak isteyen bireylerin amaçlarına yönelik olarak şekillendirilebilmektedir.
Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Programında turizmi kalkınmanın bir aracı olarak irdeleyen çeşitli araştırmalar yürütülmektedir. Bu çalışmaların bir kolu turizmin sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerini inceleyerek sürdürülebilir turizm modelleri ve toplum tabanlı turizm geliştirme konularına odaklanmaktadır. Bu çalışmalar doğrultusunda turizmde insan kaynakları ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve sürdürülebilir turizm eğitim modellerinin geliştirilmesi konularında araştırmalar üretilmektedir. Sürdürülebilir turizm ve kalkınma ilişkisini inceleyen çalışmalarda ise kültürel miras ve turizm ile kültürel mirasın korunması; yerel halkın tutumu ve kültürel miras konularına odaklanılmakta; kültür turizmi, sağlık turizmi gibi turizm türlerinin sürdürülebilirlik çerçevesinde kalkınmanın bir aracı olarak kullanılabilmesine yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca, araştırmaların bir kolu da turizm işletmelerine odaklanmakta; çalışan davranışları, çeşitlilik ve ayrımcılık, kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik gibi konularda araştırmalar yürütülmektedir. Bu araştırma konuları doğrultusunda, Sürdürülebilir Turizm Yönetimi Yüksek Lisans Programı öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımı ile farklı kurumlarla işbirliği içerisinde projeler yürütülmektedir. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile Turizm Projelerinin Sürdürülebilirliğinin Değerlendirilmesi; küresel Happiness Alliance projesi kapsamında Türkiye’deki Dünya Mirası alanlarında yerel halkın yaşam kalitesini değerlendirmeye yönelik Turizm, Kültür Mirası, Yerel Halkın Mutluluğu ve Refahı ile Milli Gelirin Ötesine Geçmek; Avrupa Birliği’nden destekle yürütülen Trakya Bölgesi'nde Yiyecek İçecek Mesleki Eğitiminin Kalitesinin İyileştirilmesi projeleri yürütülen projelere örnek olarak gösterilebilir. Yürütülen projelerin yanı sıra, program öğrencilerinin hazırladıkları tezler de sürdürülebilir turizm alanında bilgi birikimine değerli katkılar sunmaktadır. Bugüne kadar yapılan tezlerde, Türkiye’de sivil toplum kuruluşlarının sürdürülebilir turizm gelişmesindeki rolü, kültürel turizm varış noktalarının sürdürülebilirliğinin turist gözünden değerlendirilmesi, yoga turizminin sosyokültürel açıdan değerlendirilmesi, turizm işletmelerinde insan kaynaklarının sürdürülebilirlik açısından yönetimi, turizmin yerel halkın mutluluğuna etkileri, kapsayıcı toplum açısından sosyal turizmin rolü, turizmde sosyal girişimcilik, yerel halk açısından sürdürülebilir turizm gibi konular incelendi.