Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (BÜ-TUYGAR)
Araştırma Merkezi ve Enstitü
(İstanbul, 1994 - )
-
2020
Turizm alanında disiplinlerarası bilimsel araştırmaları ve uygulamaları teşvik etmek, bu alanda yapılan araştırmalar ile uygulama arasında ilişki kurmak ve turizm alanında faaliyet gösteren tüm kişi ve kurumlar için birleştirici bir alan yaratmak amacı kuruldu. Merkezin ismi bazı kaynaklar ya da kişilerce Turizm Veri Bankası olarak anılsa da aslen hiçbir zaman böyle bir ismi olmadı. Turizm veri bankası olmak sadece merkezin kurulduğu ilk yıllardaki alt işlevlerinden biridir.
Boğaziçi Üniversitesi Hisar Kampüsü içerisinde konumlanmış olan TUYGAR, kurulduğu tarihten itibaren Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne (BMDTÖ - UNWTO) bağlı üyedir (Affiliate Member). Ayrıca BMDTÖ’nün bilgi ağı üyeleri (UNWTO Knowledge Network) arasındadır.
TUYGAR merkezi kurulduğu tarihten itibaren ulusal ve uluslararası karşılaştırmalı araştırmalar yapmak; sektör çalışanlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve turizm politikası üreten merkez ve yerel yönetimlere yönelik eğitim programları geliştirmek ve sunmak; çalıştaylar, seminerler, konferanslar düzenlemek ve çalışma gruplarını koordine etmek; ulusal ve uluslararası düzeyde danışmanlık hizmetleri vermek sureti ile etkinliğini sürdürmektedir.
TUYGAR merkezi faaliyet gösterdiği 25 yıl süresince kırsal turizm, doğa turizmi, kültür turizmi, kültürel mirasın korunması, varış noktalarının geliştirilmesi ve yönetimi, turizmde kalite yönetimi, risk yönetimi ve turizm, teknoloji yönetimi, internet ve seyahat sektörü, küçük turizm işletmeleri, yaratıcı sektörler ve turizm gibi geniş yelpazede konularda konferans ve bilimsel toplantılar düzenledi. Bu bilimsel toplantıların düzenlenmesinde başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü gibi çeşitli uluslararası kuruluşlarla, sektör temsilcileriyle, yerli ve yabancı üniversiteler ile işbirliğinde bulundu. Merkez turizm eğitim programlarının hazırlanması, turizm eğitimde kalite ve sertifikasyonu, turizm gelişimi yol haritalarının belirlenmesi ve planlanması gibi konularda eğitim kurumlarına, uluslararası kurumlara ve kamu kurumlarına danışmanlık hizmetleri sundu. Eğitim programlarının oluşturulması konusunda verilen hizmetler eğitimcilerin eğitimi seminerleri ile desteklendi. Eğitimcilerin eğitimi seminerleri yanı sıra turizm işletmeciliğinin farklı alanlarında yönetim becerilerini arttırmaya yönelik çok sayıda eğitim semineri de sunuldu. Öğrencilerin kırsal turizm, kültürel miras yönetimi gibi konularda uygulama çalışmaları yapmalarına imkânı veren uluslararası projeler de sunulan eğitim hizmetleri arasındadır. Merkez bu uygulamalı projeler yanı sıra turizm alanında yürütülen çok disiplinli birçok çalışma için de destek sağladı. Yapılan bilimsel toplantılarda sunulan tebliğlerin derlenmesi ile elde edilen bildiri kitapları, danışmanlık raporları ve yürütülen projeler sonucu yapılan bilimsel yayınlar ile Merkez turizm alanındaki yazına katkılarda bulundu.
Merkez, tüm bu faaliyetleri yürütürken turizm alanında eğitim ve araştırmaların kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir. Yürüteceği ve destekleyeceği bilimsel projeler ve uygulamalar ile turizm alanında sürdürülebilirlik ilkesinin yaygınlaşmasına, böylelikle de turizm faaliyetinin sürdürülebilir kalkınmanın bir aracı olarak kullanılabilmesine katkıda bulunmak, Merkez’in temel amaçları arasındadır.
Referanslar
Turizm İşletmeciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi (n.d.). Hakkımızda, https://tuygar.boun.edu.tr/tr/turizm-isletmeciligi-uygulama-ve-arastima-merkezi, (Erişim tarihi: 10. 08. 2020).