Bodrum AKTUR Tatil Sitesi
Konaklama Tesisi Yazlık Konut
(Bodrum, Muğla, 1976 - )
-
2019
Güney Ege’deki yazlık konut talebini karşılamak üzere, dönemin Muğla Valisi Özer Türk’ün girişimiyle biri Bodrum’da, diğeri Datça’da eş zamanlı olarak planlanan ve inşa edilen iki ayrı turizm yerleşmesinden biridir. 1971 yılında oyda ve payda eşit 2.500 ortak ve 25 milyon TL sermaye ile kurulan Ak-tur Turizm ve Endüstri A.Ş. için inşa edilen iki tatil sitesinin de projesi 1973 yılında EPA Mimarlık (Ersen Gürsel, Nihat Güner, Öcal Ertüzün, Mehmet Çubuk) tarafından tamamlandı. Proje kapsamında, altyapı, ulaşım, haberleşme, güvenlik, aydınlatma ve yeşillendirme boyutları özenle ele alındı; ancak inşa ve kullanım sürecinde turizm işlevine ilişkin çoğu birim uygulanamadı. Projenin öngörüleri; yaşam kalitesi için gerekli sosyal donanımlar, sağlıklı altyapı, çevre düzeni projesi, kıyının kullanımı şeklinde belirlendi. Tatil sitelerinin projelendirilmesinde bölgesel doğal çevre değerleri, arazilerin topoğrafik yapıları, yerel yapı kültürünün mekânsal ve yapısal öğeleri ve mülkiyet sınırı önemli rol oynadı. Bölgesel iklim verileri, konut birimlerin farklı bir araya getirilişiyle oluşturulan meydancık, sokak, hayat vb. kamusal açık alanların yaratacağı mikro-klima gibi etkenler önemsendi. Her iki yerleşimin işletmesini, 1.200 ortaklı AKSAN Turizm İşletmecilik ve Ticaret A.Ş. üstlendi. Kullanıcıların hisse sahipliği üzerinden katılım sağladığı Akturlar, kendine yeterli ve planlı ikinci konut yerleşmeleridir. Sahiplerinin kullanımı dışında, iç ve dış turizm konaklamasına uygun olacak nitelikte projelendirilen tatil konutları, turistik işletme ve ortak hizmet tesisleriyle bütüncül planlandı. Bodrum Aktur Tatil Sitesi’nin mimarlık, planlama ve turizm bakımından özgün değeri; açıldığı 1976 yılından bu yana işlevini ve işletme modelini kesintisiz olarak korumasıdır.
Bodrum Aktur Tatil Sitesi, tüm yıl turizm konaklama işleviyle faaliyette bulunan bir kıyı tatil sitesi olarak tanımlanabilir. Bodrum merkeze 10 kilometre mesafedeki site, Bitez’in batısında Ağaçlı yöresinde, amfi benzeri eğimli topoğrafyasıyla güneye dönük Bağlar Koyu’nu saran doğal bir çevrede konumlandı. Konutların ve turizm servis mekânlarının denizle buluştuğu falezli kıyıda kumsal bir plaj bulunmaktadır. Tatil konutları yerleşme grupları ile otel, motel ve kampinglerden oluşan turistik işletmeler ve ortak hizmet (yönetim, ticaret, eğlence, bakım ve teknik hizmetler) tesislerinden oluşmaktadır. Bir “dinlenme kenti” olarak tasarlanan site, 475 bin metrekarelik bir alanda 82 bin metrekarelik inşaat alanına sahiptir. Yaklaşık 3.500 yatak kapasitelidir; turistik işletmeciliğe dönük 575 tatil konutluk yerleşme grubu ile 375 yatak kapasiteli otel, 540 yatak kapasiteli motel ve 200 çadırlık kamping ünitesi ile tasarlanmıştır. Üç tip tek ev ile üç tip kat evi olmak üzere 54, 66, 72, 90, 108 ve 123 metrekarelik altı farklı tipte bulunan konutlar, topografyaya göre yerleşen ve ara avlular etrafında planlanan kümelerin bir araya gelmesiyle oluşturuldu. Kıyı boyunca devam eden gezi yolu ve üzerindeki lokanta, kafeterya, eğlence yerleri ve marina tesisleri (marina çevresinde planlanan su sporları, eğlence birimleri, balıkçı meyhanesi, yat kulübü, taverna, gümrük servisi ile liman teknik servisleri) gibi ortak kullanım tesisleri ile hizmet servisleri, sosyal ve teknik donatılar; yerleşimin kullanıcıları tarafından benimsenip, yaşaması için gerekli ortamı hazırladı. Kafeler, snack-barlar, çayhaneler, barlar ve diskolar, plaj tesisleri, oyun salonları, açık/kapalı TV izleme alanları sitede hizmet veren diğer tesislerdir.
Referanslar
http://ak-tur.com.tr/sermaye-bilgileri-35.html, (Erişim tarihi: 15.05.2019); https://www.arturtatilsitesi.com/s/detay.asp?id=157, (Erişim tarihi: 15.05.2019); https://www.bodrumaktur.com, (Erişim tarihi: 15.05.2019); Mimarlık. (b.t.). Aktur Bodrum Turizm Yerleşme Projesi, http://epamimarlik.com/proje/aktur-bodrum-turizm-yerlesme-projesi, (Erişim tarihi: 29.10.2015).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Gürsel, E., Güner, N., Ertüzün, Ö., ve Çubuk, M. (1979). İki Tatil Sitesi, Bodrum ve Datça, Çevre Dergisi, 3-4 (2): 11-33; Savaşır, G. (2017). Türkiye Turizm Mimarlığında Sistematik Tasarımdan ‘Yere’ Uzanan Bir Arayış. İçinde; N. M. Cengizkan ve G. Albayrak (Editörler), Yere Ait: Ersen Gürsel Mimarlığı (ss. 85-96). Ankara: TMMOB Mimarlar Odası Yayınları.