-
2019
Bitlis kent merkezinde yer almaktadır. Ahlat Müze Müdürlüğü birimi olarak hizmet veren Bitlis Etnografya Müzesi, 13.09.2005 tarihinde hizmete açıldı. Bölgenin yerel dokusuna uygun olarak Ahlat taşıyla inşa edilmiş olan Etnografya Müzesi’nde yakın tarihimize ait (genel olarak Geç Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi) tekstil ürünleri, el işlemeleri, süs eşyaları, bakır işlemeciliği, sikkeler ve bölgenin etnografik değerlerini yansıtan eserler sergilenmektedir.
Bitlis Etnografya Müzesi, kapalı ve bahçe teşhir alanları olmak üzere iki ayrı teşhir alanından oluşmaktadır. Bahçe teşhirinde; yörenin mimari dokusuna ait süslemeli taşlar ile dönemin kültürünü yansıtan kol ve el değirmen taşları sergilenmektedir. Müzenin kapalı teşhir salonunda ise; yöre halkının hayat tarzını dönemin sosyal, dini, teknik ve ilmi özelliklerini ile kültürünü temsil eden araç ve gereçler, Osmanlı, Selçuklu ve beylikler dönemine ait çanak ve çömlekler ile sikkeler sergilenmektedir. Kapalı teşhir alanı iki katlı olup, ahşap merdivenlerle yukarı inilip çıkılmaktadır. Birinci katı aynı zamanda müzenin giriş katıdır. Bu bölümde idari ofisler, depolar, kafeterya ve lavabolar bulunmaktadır. Etnografik eserler müzenin ikinci katında sergilenmektedir. Müze’nin ikinci katında halı ve düz dokumalar, dokumacılıkta, demircilikte ve ağaç işlerinde kullanılan araç ve gereçler, geleneksel kıyafetler, el yazma eserler ve Bitlis Kalesi kazılarından ele geçen eserlerin sergilendiği seksiyonlar bulunmaktadır. Müzede ağırlıklı olarak Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler sergilenmektedir. Müzenin kapalı teşhir alanının ikinci katı demircilik ve bakırcılık, ahşap işçiliği, dokumacılık, el işlemeciliği, el işlemeleri ve dokuma eserler ve halılar ve kilimler olmak üzere toplam altı bölümden oluşmaktadır.
Referanslar
https://korumakurullari.ktb.gov.tr/Eklenti/55816,1--bitlis-ili-merkez-ilcesi-etnografya-muzesi-grup-kara-.pdf?0, (Erişim tarihi: 16.12.2019); https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44073/bitlis-ahlat-muze-mudurlugu.html, (Erişim tarihi: 16.12.2019); Sökmen, S. (2015). Bitlis Etnoğrafya Müzesinde Bulunan Düz Dokumalar, Arış Dergisi, (11): 81-95.