Bitez

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Dünyaca bilinen Bodrum Yarımadası; 3500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültür ve sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimari yapısı, tarımsal zenginlikleri, gastronomik değerleri, iklimi, denizi ve muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli ve farklı konseptteki konaklama tesisleri ile Türkiye’nin cennet köşelerinden biri sayılmaktadır. Özellikle Bodrum’da yer alan Bitez’de önceleri küçük bir köy iken bölgenin turizm ile birlikte gelişmesiyle bugün önemli turizm destinasyonlarından biri konumuna geldi. Bitez, yarım ay biçiminde uzun bir kumsala, sığ bir denize, denize yakın otellere, kıyı boyunca yan yana dizili restoranlara sahip olması bakımından yerli ve yabancı turistlerin tercih ettiği koyların başında gelmektedir. Bununla birlikte, bölgede yer alan plajın halk plajı olması, deniz suyunun oldukça temiz olması ve sakin bir yapıya sahip olması sebebiyle aile olarak seyahat eden turistlere hitap eden bir özelliğe sahiptir. Bölgeye gelen turist sayıları ile net bir rakam bulunmamasına rağmen bölgenin ana geçim kaynağı turizmdir. Ayrıca, tarım ve balıkçılıkta bölge ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Bitez Bodrum merkeze yedi kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Milas-Bodrum Havaalanına uzaklığı yaklaşık 41 kilometre olan bölgenin Muğla merkeze uzaklığı 115 kilometredir.

Bölgenin 3000 yıla uzanan bir tarihi olduğu söylenebilir. Bölgede; Antik Çağ’dan günümüze Leleg, Karia, Pers, Dor, Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi çeşitli kültür ve uygarlıklar yaşadı. Bodrum Kalesi 1522 yılında Rodos Adası’nın Kanuni Sultan Süleyman tarafından fethinden sonra Osmanlı egemenliğine geçmiş iken, yarımada 1522 yılından önce, muhtemelen 1480’li yıllarda Mesih Paşa’nın başarısız Rodos kuşatması esnasında Osmanlı hakimiyetine geçti. Bitez Köyü, muhtemelen XVII. yüzyılın ortalarında kuruldu. Muğla ilinin büyükşehir olmasından önce, Bodrum Yarımadası’nda bulunan on belediyeden biri olan Bitez, Muğla’nın büyükşehir statüsüne geçmesi ile birlikte Bodrum Belediyesi'ne bağlı mahalle statüsüne geçirildi.

Bitez, denize paralel üç bölgeden oluşmaktadır. Bunlar, Köyiçi Mahallesi, narenciye bahçeleri ve Yalı (kıyı) bölgesidir. Köyiçi Mahallesi; yerleşik halkın yaşadığı, narenciye bahçeleri ile çevrelenmiş yoğun dokulu küçük bir Bodrum yerleşmesidir. Narenciye bahçeleri; Bodrum-Turgut Reis yolu ile yalı arasında kalan bölgenin bütününü kaplamaktadır. Yalı; kıyı alanları tarımsal faaliyetler için uygun olmadığından turizm öncesi bir kıyı bandı olarak bu peyzaj bütünlüğü içinde yer alırken, 1980 sonrasında ise turizm alanı olarak Bitez ve Bodrum ekonomisine katıldı. Akdeniz iklimi etkisinde olan bölgede hava genellikle ılımandır. Kış aylarında ortalama sıcaklık 15 oC yaz aylarında ise 30 oC civarındadır. Bölgenin nem düzeyi yüksek değildir. Bölgede kış ve bahar ayları yağmurlu geçmektedir.

Bitez, 1990’lı yıllarda küçük bir köy nüfusuna sahipken 2019 nüfus sayımlarında nüfusu 10 bini aşan ünlü bir turizm destinasyonu konumuna geldi. Bölge özellikle sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin yeridir. Bitez’de sahip olduğu temiz plajları sayesinde deniz turizmi açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Ayrıca, bölgede çeşitli su sporları ve tekne turları kapsamında hizmet sunan birçok işletme yer almaktadır. Bölgede yer alan konaklama işletmelerinin çoğunluğu apart, villa ve butik otel konseptinde hizmet vermektedir. Bununla birlikte, irili ufaklı birçok yiyecek ve içecek işletmesi bölgede bulunmaktadır. Denizden karaya doğru iç taraflara gidildikçe narenciye bahçeleri yer almaktadır. Bitez Koyu ile koydan sonra gelen, Bodrum merkeze 12 kilometre uzaklıktaki Ortakent, rüzgara açık olması nedeniyle sörf yapmak için oldukça elverişlidir. Dünyanın dört bir köşesinden gelen birçok sörfçünün uğrak yeri olan Bitez sahilleri, deniz bisikleti, kano ve diğer motorlu su sporları için oldukça ideal bir destinasyondur. Çeşitli konaklama seçeneklerinin yer aldığı koy, mavi bayraklı denizi ile yüzme ve su sporları için oldukça elverişlidir. Çökertme türküsünün ana konusu Bitez ve çevresinde geçmektedir. Türkü’de geçen Halil ve Gülsüm’ün anısına Bitez’de heykelleri yapılmıştır ve hikâyeyi merak edenler için bölgede çekim unsuru oluşturabilmektedir. Bununla birlikte, bölgede yer alan narenciye bahçeleri, görkemli taş evler ve bölgede yer alan kilise harabeleri turistler için zengin rekreatif faaliyetler sunabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akyürek, S. (2016). Rekreasyon Alan ve Faaliyetlerinin Yurt İçi Turizm Talebi ve Yeniden Ziyaret Etme Niyetine Etkisi: Bodrum Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aysel, N. R. (2012). Bodrum’un Tükenen / Tüketilen Yeşili: BAHÇE, Mimarlıkta Malzeme Üç Aylık Mimarlık ve Yapı Malzemeleri Dergisi, 7(21). 30-39; Bodrum Belediyesi (2021). Bodrum Tarihi, https://bodrum.bel.tr/page.php?id=19/bodrum_tarihi (Erişim tarihi: 02.01.2021); Erdoğru, M. A. ve Özgiray, A. (2017). Bodrum Yarımadası’nın Tarihi Coğrafyası. Bodrum: Halikarnas Matbaacılık; Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Tanıtıcı Yayın ve Videolar. https://mugla.ktb.gov.tr/TR-154510/tanitici-yayin-ve-videolar.html, (Erişim tarihi: 02.01.2021).