Bireysel Kitle Turizmi (Individual Mass Tourism)
Kavram Sosyoloji
Cohen’in, turizm deneyimlerini sınıflandırdığı, turistin gittiği yerin ortamında kurduğu ilişkilerin nitelik ve niceliklerini tanımlayan ilişkisel-etkileşimsel boyuttaki turizm çeşitlerinden biridir. Cohen’in ilişki boyutundaki sınıflandırma esasına göre ise, örgütlenmiş kitle turizmi ile birlikte modern kitle turizmini tanımlayan kurumsallaşmış turist grubunu içerir. Bu grupta turizm faaliyetleri, gündelik yaşama benzer ortamda gerçekleşmekle birlikte program ve rota detayları büyük oranda turist tarafından belirlenir. Gezi programı büyük ölçüde önceden belirlenmese de turist bir küme içerisinde hareket eder. Bu turizm çeşidi, Cohen’in eski alışkanlıkların güvenlik öğelerini içeren alışıklık ve değişim heyecanı öğelerini içeren yenilik kutupları arasında tanımladığı düzeylerde, alışıklık ekseninin en ucunda yer alan örgütlenmiş kitle turizminden yenilik eksenine doğru bir sonraki düzey olup, biraz daha fazla yenilik kutbu özellikleri taşır.
Kaynak: Yazar tarafından oluşturulmuştur.
Bu bağlamda turizm faaliyetlerine katılan bireyler, yenilikleri kalıplaşmış ve sıradan bir düzende deneyimlemeyi tercih eder; rota ve programını kendi belirler ancak gerçekleştirme aşamasında bir seyahat acentesinden destek alır. Bu turizm çeşidinde de, turistin yaşadığı yerin koşullarını içeren “çevresel balon” olanakları sunulur ve balonun sınırlarına ancak tanınmış ve düzenli faaliyetler kapsamında çıkılır. Bireysel kitle turizmi, endüstriyel özellikler taşıyan kurumsallaşmış turizm (bkz. örgütlenmiş kitle turizmi maddesi) kapsamındaki faaliyetleri gerçekleştiren, ancak bu faaliyetleri, yine bir seyahat acentesinden destek alarak, kitlelere göre düzenlenmiş rota ve programdan farklı bir içerikte, ancak yine de iyi programlanmış bir yapı çerçevesinde, gerçekleştirme yöneliminde olan bireylere sunulan turizm deneyimidir.
Referanslar
Avcıkurt, C. (2009). Turizm Sosyolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık; Cohen, E. (1972). Toward a Sociology of International Tourism. Social Research, 39(1): 164-182; Doğan, H. Z. (2004). Turizmin Sosyo-Kültürel Temelleri. Ankara: Detay Yayıncılık; Rızaoğlu, B. (2012). Turizm Davranışı. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Cohen, E. (1972). Toward a Sociology of International Tourism. Social Research, 39(1): 164-182.