Bireysel Kitle Turisti

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turist tipolojisi ile ilgili çalışmalar Maslow’un gereksinimler sıralaması temeline dayanmakla birlikte, Cohen, Plog ve Smith gibi yazarlar tarafından yapılan sınıflandırmalar ile günümüzdeki şeklini aldı. Turist tipolojisi oluşturma çalışmaları ile bir anlamda turistik deneyimin sınıflandırılması ifade edilmektedir. Her turist tipinin sahip olduğu farklı özellikler ve davranış biçimleri sonucunda farklı deneyimler edindikleri görüşüne dayanan söz konusu gruplandırmalar ile farklı turist tiplerine yönelik pazarlama yaklaşımları geliştirmek hedeflenmektedir. Bireysel kitle turisti kavramı 1972 yılında Cohen tarafından yapılan; örgütlenmiş kitle turisti, bireysel kitle turisti, araştırıcı turist ve başıboş turist olmak üzere dört gruptan oluşan sınıflandırmanın bir kolunu oluşturmaktadır. Cohen tarafından yapılan bu sınıflandırma turistlerin seyahatleri sırasında aradıkları aşinalık ve yenilik arayışı doğrultusunda yapıldı.

Örgütlenmiş kitle turistinden farklı olarak bireysel kitle turisti, paket bir program kapsamında seyahat etmek istemekle birlikte, turun bazı ayrıntılarında söz sahibi olmayı da istemektedir. Genellikle paket tur ile seyahat eden bu turist tipi, bir grup içinde seyahat etmek yerine bireysel seyahati tercih etmektedir. Tur süresince ziyaret edilecek varış noktalarının seçimi ve varış noktalarında geçirilecek zaman gibi ayrıntılara yön vermeyi isteyen bireysel kitle turisti, turun önemli ayrıntılarının bir seyahat acentası tarafından organize edilmesini tercih etmektedir. Söz konusu turist tipinde, yenilik arayışı var olmakla birlikte ağır basan duygu standart olanı takip etmek yönündedir. Daha çok tanıdığı yerleri ziyaret etme eğiliminde olan bireysel kitle turisti, çevreyi keşfetme ve yerel halk ile iletişim kurma konusunda da isteksizdir. Bireysel kitle turisti, gezi programlarını kendi organize etmek isteyen ve aynı zamanda paket tur kapsamında seyahat etmek isteyen kurumlaşmış bir turist grubunu ifade etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Avcıkurt, C. (2017). Turizm Sosyolojisi (Beşinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Rızaoğlu, B. (2003). Turizm Davranışı. Ankara: Detay Yayıncılık; Rızaoğlu, B. (2004). Turizm Pazarlaması (Dördüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Cohen, E. (1972). Towards a Sociology of International Tourism, Social Research, 39 (1): 164-182.