Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucunda kuruldu. Misyonu, “Bilecik ilinin tarihi, kültürel ve doğal mirasını korumak, geliştirmek, gelecek kuşaklara aktarmak, turizmi çeşitlendirmek, tanıtmak, ulusal ve uluslararası arenada marka stratejilerini ön plana çıkarmak, kültür ve turizm alanlarındaki faaliyetlerle ilgili kurumlarla işbirliği yaparak koordinasyonu sağlamaktır.” Müdürlük, kendisine bağlı müze müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir.

Müdürlüğün kültür envanterleri arasında Bilecik Müzesi ve Söğüt Müzesi, yöre mutfağı (yörük pilavı, piruhi, ayva tatlısı, nohutlu ve mercimekli mantı, dağ eriği ekşili kesme çorbası, büzme tatlısı, ayva ve nar lokumları, boza ve helvası gibi), geleneksel oyunlar (Bilecik karşılaması gibi), ve maniler yer almaktadır. Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanan turizm aktiviteleri ise; kuş gözlemciliği, at biniciliği, av turizmi, inanç turizmi, kamp ve karavan turizmi, foto safari, mağara turizmi, göl turizmi, ekoturizm, trekking, yamaç paraşütü, yürüyüş ve bisiklet turları başlıcalarıdır. Bilecik Osmanlı Devleti’nin Manevi Kurucusu Şeyh Edebali, Ertuğrul Gazi ve Osmanlı Devleti’nin ilk Kadısı Dursun Fakih gibi Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahitlik etmiş birçok eren ve alperenin metfun bulunduğu topraklardır. Dört bölgede toprağı olan, biyoçeşitlilik ve tarım alanları ile bereketli topraklara sahip olan Bilecik, etrafında Türkiye’nin mega şehirlerinin bir köprü vazifesi olması sebebi ile yılda bir milyonun üzerinde ziyaretçi almaktadır. Kazı Çalışmaları kapsamında Bahçelievler Neolitik Yerleşimi ve İnhisar İnkaya Mağarası Arkeolojik Kazı Çalışmaları Projeleri devam etmektedir. Proje sonunda alanlar turizme kazandırılacaktır.

Müdürlüğün öne çıkan faaliyetleri arasında restorasyon çalışmaları, kaçak acenta tespiti ve acenta denetimi ortak proje faaliyetleri yer almaktadır. Müdürlüğün bu bağlamdaki vizyonu “Bilecik’in doğal, kültürel ve tarihi değerlerini ortaya çıkarmak, korumak, geliştirmek, tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve toplumsal bilincin oluşmasında bilgiye erişmeyi kolaylaştırmak; turizmi çeşitlendirmek, pazarlamak, teşvik etmek, denetlemek, dinamik kültür ve turizm politikaları ve sürdürülebilir turizm anlayışı ile Bilecik’in Türkiye ve dünya turizminde alacağı payı artırmaktır”.

Yararlanılan Kaynaklar

Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Md. Yrd. V. S. Bircan 12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: Z. Başkaya); https://bilecik.ktb.gov.tr, (Erişim tarihi 20.12. 2019); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bilecik, (Erişim tarihi 20.12. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://bilecik.ktb.gov.tr, (Erişim tarihi 20.12. 2019).