Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bartın ilinin doğal ve tarihi güzelliklerini, kültürel değerlerini koruma, gelecek nesillere aktarma, kültür ve turizm potansiyelini geliştirme, Bartın ilini tanıtma, pazarlama, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak koordinasyonu sağlama amacını taşıyan Bakanlık birimidir. Bartın’ın 1992 yılında il olmasıyla Mehmet Altaş’ın kurucu müdür olarak göreve başladığı Bartın il Kültür Müdürlüğü, 16.04.2003 tarihinde ve 4848 sayılı yasa gereğince Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi neticesinde Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü adını aldı. Müdürlük, Bartın ilinin yaşayan ve gelişen bir kent olması, kültür ve turizm alanında sahip olduğu değerlerle markalaşmasını ve sürdürülebilirliğini sağlama misyonuyla faaliyetlerine devam etmektedir.

İl Müdürlüğü, Bartın Amasra Müze Müdürlüğü, il halk kütüphanesi ve ilçe halk kütüphaneleri ile birlikte hizmet vermektedir. Bartın ilini özgün kılan 3000 yıllık tarihini, arkeolojik varlıklarını, biyolojik çeşitliliğini, doğal peyzaj değerlerini ve folklorik mirasını ön plana çıkarmayı hedefleyen Müdürlüğün kültür envanterleri arasında Amasra Müzesi, Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi, antik kentler (Sesamos-Amasra, Kromna-Tekkeönü ve Erythinoi-Çakraz), Amasra Kalesi, Cenova Armaları, Büyüktepe Mağarası, Kuşkayası Yol Anıtı, Kemere Köprüsü olmak üzere sivil mimari örnekleri, dinsel ve idari yapılar (Bartın ahşap ve taş evleri-konakları, türbe-cami, höyükler, Ceneviz Kalesi, şadırvan, han), yöre mutfağı (Pirinçli Mantı, Pumpum Çorbası, Yumurtalı Isbut, Kabak Burması ve Amasra Salatası), somut olmayan kültürel miras (Bartın düğünü, halk oyunları, dini bayram kutlamaları, folklorik kıyafetler, tel kırma, tel sarma, küp dibi, çekicilik ve Galla Bazarı) yer almaktadır. Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm aktiviteleri dâhilindeki turizm çeşitleri ise kültür turizmi, kongre turizmi, av turizmi, yayla turizmi, doğa sporları turizmi ve deniz turizmidir.

Amasra, İnkumu, Güzelcehisar Lav Sütunları, Moğada, Kızılkum, Çakraz, Kapısuyu plajları ile yat yapımcılığı tarihine sahip Kurucaşile, flora ve faunası bilinen Küre Dağları Milli Parkı, Ulukaya Mağarası ve şelalesi olmak üzere festival ve yerel etkinlikleri ile pek çok doğal, tarihi ve kültürel değerler İl Müdürlüğü’nün turizm envanterinde yer alan çekim merkezleridir. Müdürlük bünyesinde ilde faaliyet gösteren bir adet turizm işletme belgeli pansiyon (Villapark) olmak üzere toplam on adet turizm işletme belgeli tesis bulunmaktadır. İlde beş adet A grubu seyahat acentası faaliyet göstermektedir. İl Müdürlüğü’nün öne çıkan faaliyetleri arasında restorasyon çalışmaları, ‘Bartın Rehberi Türkiye’nin Züleyhası’ adlı çalışması ve Bartın’ın Yöresel Lezzetleri – Usta Çırak Buluşması proje ortaklığı bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://bartın.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 10.12.2019); https://yigm.ktb.gov.tr, (Erişim tarihi: 20.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Bartın Rehberi Türkiye’nin Züleyhası. Bartın.