Balin Oteli inşaatı, Ankara Kızılay Meydanı’nda bulunan Kızılay binasının arka paralelinde yer alan İzmir Caddesi’nde bulunan arsa üzerine mimari çizimi mimar Kadri Kalaycıoğlu tarafından yapılan projeyle inşa edildi (1955). Otelin sahipleri o dönemin önde gelen müteahhitlerinden olan Elazığlı Recai Baloş ve Zülfikar İnce’dir. O yıllarda Bingöl’ün Genç ilçesindeki demiryolu inşaatının yüklenicisi de bu iki ortak girişimcidir. Otelin adı da ortaklarının soyadlarının ilk hecelerinden mimar Kadri Kalaycıoğlu tarafından türetildi. Devlet memuru olan otelin mimarı aldığı teklif üzerine çalıştığı devlet kurumundan istifa ederek, inşaatın proje sorumluluğunu üstlendi.
On kat olarak inşa edilen otelin toplam oda sayısı 90’dır. O dönemde, inşaat malzemelerinin çoğunun ithal edilmesi nedeniyle yokluk yaşanmaktadır. Hatta demir, çimento, fayans, musluk, radyatör bulunamamaktadır. Buna karşın Ankara’da ilk betonyer ve beton asansörü Balin Oteli inşaatında kullanıldı. 1959 yılında inşaatı bitirilen otel Ankara’nın en modern ve şık oteli olarak hizmet vermeye başladı. Otelin Ankara’ya getirmiş olduğu yeniliklerden biri çatı katının roof adı altında bir müzikhol olarak kullanılmasıdır. Ankara’nın eğlence hayatına yeni bir soluk katan Balin otelin gece kulübü, uluslararası dans gruplarının gösterilerine ev sahipliği yaptı. Otelin ilk yöneticisi ve “Maitr’de Hoteli” Alman uyrukludur. Otel açılışından itibaren, Ankara’ya gelen devlet başkanları ve heyetlerin ağırlandıkları bir otel haline geldi. ABD Başkan Yardımcısı Johnson, 1962 yılının Eylül ayında yaptığı Türkiye ziyareti esnasında Balin Otel’de misafir edildi. Üst düzey devlet konuklarının ağırlandığı, otelin gümüş servis takımları, şovlar, revüler, Flamenko grupları o yıllarda ağızdan ağıza dolaşmakta ve eğlence aktivitelerinin merkezi işlevi üstlenmekteydi. Bunun sebebi olarak, Middle East Airway’sin (MEA) Paris çıkışlı, Ankara daha sonra da Lübnan’ın başkenti Beyrut’a seferlerinin bulunması ve otel yöneticilerinin dış ülkelerle sağladığı yakın ilişikliler gösterilmektedir. Servis alanına getirmiş olduğu diğer bir yenilik ise, beş çayı organizasyonlarıdır. Canlı müzik eşliğinde sunulan bu hizmetle otel özellikle Ankara sosyetesinin ve ilgi gruplarının rağbet etmiş oldukları bir mekan özelliği de göstermektedir. Dönemin iş dünyasına hizmet veren otel, 1966 yılından sonra Ankara Dedeman ve Büyük Ankara Oteli’nin açılması ardından giderek popülaritesini kaybetti.
Otelin nam salan bir hizmeti de Necip Mirkelam tarafından Türk Sanat Müziği icra edilen Gül Ağacı isimli tavernasıdır. Dönemin ünlü Ankara Radyosu sanatçıları Yaşar Özel, Ela Altın ve pop sanatçısı Füsun Önal program yaptılar. Yeni otelin açılışından sonra popülaritesi azalan otel, kapandı. Aynı bina, 1980’li yılların sonlarından günümüze kadar Kalkınma Bankası Genel Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir.
Referanslar
Demirel, Erdoğan ile yapılan görüşme. (Görüşme tarihi: 13. 08. 2020).