-
2019
Balıkesir’in Karesi ilçesi Dumlupınar Mahallesi’ne bağlı Ulus Sokak’ta 150 yıllık iki katlı tarihi bir yapı ve hemen bitişiğindeki üç katlı yapıda yer almaktadır. Balıkesir Fotoğraf Müzesi’nin temeli, 1996 yılında Kuva-yı Milliye Müzesi içinde fotoğraf makineleri ve aksesuarlarının sergilendiği özel bir bölüm açılması ile atıldı. Bu özel bölümü oluşturan Balıkesir Fotoğraf Sanatı Derneği (BASAF) bağımsız bir fotoğraf müzesi kurmak için çalışmalara başladı, 2002’de 150 yıllık taş bir bina fotoğraf müzesi ve gösteri merkezi olarak kullanılmak üzere Balıkesir Valiliği tarafından BASAF’a tahsis edildi. Binanın yanındaki boş arsa ise Balıkesirli Tan Ailesi tarafından Fotoğraf Kitaplığı yapılmak üzere derneğe bağışlandı. 03. 05. 2003 günü kitaplık inşaatının temeli atıldı ve Müze binasının restorasyonuna başlandı. 19. 05. 2004 günü fotoğraf hakkında 1.500 eserin bulunduğu Emin Tan Fotoğraf Kitaplığı’nın açılışı gerçekleştirildi. 19. 05. 2006’da ise restorasyonu tamamlanan müze hizmete açıldı.
Balıkesir’de fotoğrafa gönül vermiş her kesimden sanatseverin yardım ve teşvikleriyle kısa sürede tamamlanan Fotoğraf Müzesi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk fotoğraf müzesidir. Müze’de 1904 ve 2000 yılına kadar üretilen fotoğraf makineleri (sokak fotoğrafçılığında, stüdyo ortamında kullanılan makinalar, polaroid makinalar) fotoshop cihazı, sinema ile ekipmanlar, film makineleri, kameralar, projeksiyon cihazları, objektifler, flaşlar, filtreler, tripodlar, agrandizör (fotoğrafı kağıda basmak için kullanılan cihaz), filmler (cam negatiflerden HD kartlarına kadar), film saklama kapları ve kutuları, fotoğraf kağıtları, zarflar sergilenmektedir. Müzede, Türk fotoğraf sanatçılarının yurtiçinde dışında ve yabancı fotoğraf sanatçıların Türkiye’de açtığı sergilerin afişleri ve davetiyeleri de yer almaktadır.
Müzenin zemin katında Çağdaş Sergi Salonu, Balıkesir’de fotoğraf sanatına hizmet etmiş kişilerin biyografileri, fotoğrafları ve şahsi fotografik eşyalarının bulunduğu İbrahim Zaman Odası ile Prof. Güler Ertan, Seyit Ali Ak vitrini, fotoğraf üzerine rozetler, ilk gün zarfları ve pulların bulunduğu Ozan Sağdıç Odası yer almaktadır. Binanın üst katında ise antika fotoğraf makinelerinin yer aldığı Makine Teknolojileri Bölümü, fotoğraf baskılarının yapıldığı Mehmet Bekki Karanlık Oda Vitrini Sergi Salonu ile eski Balıkesir fotoğrafları vitrini ve binada bulunan tarihi eşyaların yer aldığı Özkan Arıkantürk Vitrini bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin ilk Türk fotoğraf stüdyosu olan Foto Resna’ya ait kartpostalların da sergilendiği müze bireylerden gelen bağışları kabul etmektedir. Müze, bugüne kadar Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, Balıkesirliler Birliği, İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği (İFSAK) tarafından ödüle layık görüldü.
Referanslar
https://balikesir.ktb.gov.tr/TR-90611/muzeler.html, (Erişim tarihi: 9.12.2019); https://www.fotografmuzesi.org/, (Erişim tarihi: 9.12. 2019).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Balıkesir Kent Rehberi (2017). Balıkesir Ulusal Fotoğraf Müzesi. Balıkesir: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi Yayınları.