Babadağ Yamaç Paraşütü

Etkinlik Doğal ve Kültürel Miras Etkinlik

Yamaç paraşütü, kumaş ve ip materyallerinden meydana gelmesinden kaynaklı esnek bir yapıya sahip, çanta aracılığı ile elde taşınma imkânı bulunan, rüzgâr- hava akımları ile birlikte gerçekleştirilen bir doğa sporudur. Herhangi bir elektronik cihaza ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilen yamaç paraşütü, adrenalin tutkunlarının tercih ettiği ekstrem bir spordur. Belirli bir yükseklikten atlayarak gerçekleştirilen yamaç paraşütü, uygun ekipman ve eğitim ile bu spora meraklı bireyler tarafından kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir.

İlk olarak Fransa ve İsviçre de bir grup paraşütçünün uçma çabaları ile ortaya çıkmıştır. Türkiye de ilk deneme 1990’lı yıllarda Türkiye’ye gelen yabancı pilotların Fethiye'nin Ölüdeniz’ bölgesinde bulunan Babadağı fark etmeleri ile başlamıştır. Sonraki yıllarda ise Türkiye’de ki uçuş bölgeleri artış göstermiştir. Bu uçuş bölgeleri “Erzincan-Çakırman Köyü, Adıyaman-Nemrut Dağı, Kayseri-Alidağ ve Ankara Kızılcahamam/Gölbaşı, Isparta-Eğirdir, Bolu Abant, Denizli-Pamukkale, Eskişehir-İnönü, Antalya-Aksu” şeklinde sıralanmaktadır. Türkiye, sahip olduğu engebeli dağlık araziler, eşsiz manzaralar ile ziyaretçilere önemli deneyim imkânı sunmaktadır. 

Bünyesinde barındırdığı flora ve fauna çeşitliliği ile Babadağ, “Kayaköy, Kral Kaya Mezarları, Osmanlı Kalesi, Şövalye adası, Saklıkent kanyonu, Cadianda, Tlos ve Xantos antik kenti“ doğal ve kültürel miras unsurlarını bir arada bulundurması ile çok fazla sayıda kişinin ilgisini çekmekte ve bireyleri destinasyona gitmek için motive etmektedir.

Fethiye'nin Ölüdeniz bölgesinde yer alan Babadağ, yamaç paraşütü denilince ilk akla gelen yer olarak bilinmektedir. Babadağ, yerli ve yabancı ziyaretçiler için en popüler yamaç paraşütü uçuş noktası olarak konumlanmaktadır. Sahip olduğu çekici manzara ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görmektedir. 2021 yılında Babadağ’da 167 bin üç uçuş ile rekor uçuş sayısı elde edilmiştir. 

Bölgede üç adet kalkış pisti bulunmaktadır. Bunlar: güney pisti, kuzey pisti ve kuzey zirve pistidir. Belcekız plajı ise iniş için güvenilir bir konuma sahiptir. Babadağ’da yamaç paraşütü yapabilmek için destinasyona gelen ziyaretçilerin uyması gereken yamaç paraşütü yönergesi bulunmaktadır. Yönergeye göre: bireyin sağlık probleminin bulunmaması, fiziki uygunluk, kuşam tertibatının kullanımı, uygun hava şartları, uçuş kıyafetleri, kask, bot, dizlik ve eldiven giyilmesi zorunludur.

Referanslar

Akbulut, O., Çelik, T., Ekin, Y. ve Yetim, A. Ç. (2024). A research on Fethiye Babadag commercial tandem paragliding participants within the scope of experiential tourism, Journal of Outdoor Recreation and Tourism, 47: 100806; Babadağ (2024). Babadağ Yamaç Paraşütü, https://oludenizbabadag.com/babadag-yamac-parasutu, (Erişim tarihi: 04. 12. 2024); Demircioğlu, A. (2023). Yamaç paraşütü etkinliğine katılanların motivasyonlarının incelenmesi: Fethiye örneği, Journal of Applied Tourism Research, 4(1): 1-14; Go Türkiye (2024). Babadağ Yamaç Paraşütü https://goturkiye.com/5-wonderful-destinations-you-can-paraglide-in-turkiye, (Erişim tarihi: 04. 12. 2024); Güneş E, Alagöz G, Uslu A. (2020). Yerel Halkın Sürdürülebilir Turizme Yönelik Tutumu: Fethiye Örneği, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2): 201-215. doi:10.37847/tdtad.804408; THSF (2024). Yamaç Paraşütü, https://www.thsf.org.tr/spor-detay/parasut, (Erişim tarihi: 04. 12. 2024); THY (2024) . Yamaç Paraşütü, https://www.thk.org.tr/yamacparasutu, (Erişim tarihi: 04. 12. 2024).