Single Yamaç Paraşütü Pilotu

İş ve Meslek

Hava sporu branşıyla ilgilenen birçok kişi tarafından 1980’li yılı itibariyle, serbest paraşüt yardımıyla yamaçlardan koşup havaya doğu kalkma hareketi yaparak ortaya çıkan spor türü olan bir ekstremdir. Sivil havacılık mevzuatlarına dayanan çok hafif olmasıyla bilinen hava aracıdır. Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçlarından biri olarak bilinmesiyle en önemli olan bunların içinde en hafif hava aracı olmasıdır. Kolay taşınma özelliği olmasından dolayı, yolu bilinmeyen yamaçlardan kalkış yapma özelliğine sahiptir. Dünyada en yaygın olmasının yanında birde en hızlı gelişme özelliği olan bir havacılık sporudur. Yamaç paraşütü takımı dört temel ekipmandan oluşması gerekir: Askı İpleri , Harness’tie (Kuşam Tertibatı). Kanat (Kubbe, Kanopi), Taşıyıcı Kolonlar.

Yamaç paraşütü sporu, Türkiye’de 1990 yılının itibariyle Fethiye-Ölüdeniz bölgesinin içinde bulunan Baba Dağı’nın yabancı pilotların keşfi ile tüm dünyada tanındığı biliniyor. İlk olarak üniversitelerin paraşüt kulüplerinde bu spora aktif olarak başlandı. Günümüzde Baba Dağı dünyanın en çok bilinen paraşüt uçuş alanlarından biridir. Ayrıca, her yıl bu spora gönül veren insanlara ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’de paraşüt sporuna gönül verenlerin sayısı hemen hemen 2000 civarında olup, bu sayının her yıl daha da arttığı bilinmektedir. Tehlikeli bir spor olmasıyla bilinen yamaç paraşütü kurallara uyulduğu takdirde ve en önemlisi ciddi anlamda bir eğitim alındığında tehlike boyutu minimal düzeye indirilmesi mümkündür.

Günümüzde gelişen ve ağırlıklı olarak stres atma ve psikolojik rahatlama için tercih edilen bir doğa sporu olarak bilinen yamaç paraşütü gün geçtikçe büyüyen ve potansiyeli yüksek bir spor olma yolundadır. Yamaç paraşütü, pilotu eşliğiyle 16 yaş ve üzeri tüm bireylerin yapabileceği bir spor dalıdır. Türkiye’de bu spora olan ilgi her geçen gün artmaya devam etmektedir. Böylelikle de birçok yeni single yamaç paraşüt pilotu yetişmekte ve pilot olarak bilinen kişilerde kendilerini geliştirip bilgi ve birikim olarak ileri bir seviyeye getirmeye çalışmaktadır. Bunun sayesinde yamaç paraşütü sporu da hızla gelişme imkânı bulmaktadır. Türkiye’de paraşüt uçuşu için birçok elverişli yerlere sahip olunması bu sporun gelişmesinde en önemli etkendir. Bunların başında Ölüdeniz’de bulunan Baba Dağı gelmektedir. Ayrıca Bolu, Akşehir, Antalya-Kaş, Erzurum, İzmir, Denizli, Isparta, Erzincan, Eskişehir, uçuşa elverişli yerlere sahip olmasıyla bilinen yerlerdir.

Türkiye’de yamaç paraşüt yardımıyla 4000-5000 metre yükseklikte olan yerlere çıkılabilmesi, 100-300 kilometre arasında mesafelere gidilebilmesi önemlidir. Türkiye’deki mesafe rekoru 343,5 kilometre olduğu bilinmektedir. Bu rekorun sahibi milli sporcularımızdan yamaç paraşütçüsü Hakan Akçalar’dır. Hakan Akçalar’ın, Kahramanmaraş’tan kalkış yaptığı ve Mardin Kızıltepe’ye indiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra yamaç paraşütü akrobasisi, diğer branşlara kıyasen daha çok manevra içeren bir spor dalıdır. Birçok dernek, kulüp, kurs vb. kurumlarda bu sporla ilgili detaylı olarak eğitim verilmektedir. Türkiye’de ise bu spor branşıyla ilgili eğitim veren üniversite kulüpleri de olduğu bilinmktedir. Yamaç paraşütünde kullanılması gereken malzemeler ithal ve özel olmasından dolayı maliyet durumu oldukça fazladır. Ancak diğer havacılık sporlarıyla kıyaslandığında diğerlerine göre uçma konusunda en ucuz yol olduğu bilinmektedir.

Referanslar

Pirselimoğlu-Batman, Z. ve Demirel, Ö. (2015). Altındere Vadisi Meryemana Deresi Güzergâhında Doğa Temelli Turizm Etkinliği: Yamaç Paraşütü, İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi, 5(11): 13-26; Koçak F. ve Balcı, V. (2010). Doğada Yapılan Sportif Etkinliklerde Çevresel Sürdürülebilirlik, Ankara Üniversitesi Çevrebilimleri Dergisi, 2(2): 213-222; Demirhan, G. (2003). Doğa Sporlarına İlişkin Riskin Algılanması, Spor Bilimleri Dergisi, 14(1): 1-13; Karademir, Y. ve Güven, Ö. (2016). Türkiye’de Yamaç Paraşütçülerinin Problemleri, The Journal of Academic Social Science Studies, (48): 433-457.