Aya Nicolas Kilisesi

Doğal ve Kültürel Miras Kilise

Bartın kent merkezinde bulunmaktadır. Kültürel bir miras niteliği taşıyan bu yapının 1319 yılında inşa edildiği ve Roma dönemi izleri taşıdığı bilinmektedir. 1868 yılında Bartın Rum cemaati tarafından organize edilen bu yapı, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Rum cemaatinin kentten ayrılması üzerine farklı amaçlar ile kullanılmaya başlanmıştır. 1936 yılının ardından belirli bir süre elektrik santrali olarak kullanılıp, 1995 yılında ise restorasyonu tamamlanarak kültür evi olarak hizmete girmiştir. Günümüzde kilise özelliği bulunmayan bu yapı, kentin sosyokültürel faaliyetleri kapsamında sinema, tiyatro, toplantı vb. çeşitli etkinliklerin gerçekleştirilebileceği 127 kişilik bir salon barındırmaktadır.

Kiliseye adını veren, IV. yüzyılda yaşayan Aya Nikola (Agios Nikolaos), tarihsel süreçlerdeki azizler arasında en sevileni ve tanınanı olarak ifade edilmektedir. Özellikle VII. yüzyılda küresel ölçekte efsaneleşen Nicolas ismi farklı coğrafyalarda kiliselere verilmeye başlanmış ve birçok kilise adına adanmıştır.

Aya Nicolas Kilisesi mimari açıdan incelendiğinde, öncelikle oldukça küçük bir yapı olduğu ifade edilmelidir. Taş ve tuğla kullanılarak inşa edilen bu yapıda, tuğla destekli süslemeler dikkat çekmektedir. Ayrıca, yapının doğu tarafında Hıristiyanlık ve Bizans sanatına ait dışarı taşkın bir apsis yer almaktadır. Tek nefli yapılar arasında olan bu kilisenin doğu cephesinde pencere açıklıkları bulunmaktadır. Kültür turizminin kentin kalkınmasına etkileri göz önüne alındığında, Aya Nicolas Kilisesi’nin, Bartın ili kültürel etkinliklerini destekleyici bir destinasyon olduğu ifade edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ertuğrul, Ö. (2018). Hristiyanlık ve Bizans Sanatında Hagios Nicholaos, Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, 2(5); https://bartin.ktb.gov.tr/TR-69017/camiler-ve-kiliseler.html, (Erişim tarihi: 24.07.2020).