Avrupa Kalite Ödülü
Etkinlik
-
2020
Batı Avrupa’da yer alan 14 işletme liderinin girişimiyle Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (European Foundation for Quality Management-EFQM) Brüksel, Belçika’da kâr amacı gütmeyen bir örgüt olarak kuruldu (1988). Bu vakfın amacı Avrupa ekonomisinde rekabeti arttırmak, işletmelerde sürdürülebilir mükemmelliği sağlamak ve stratejik kaliteyi sağlayacak güçlü yönetim sistemlerini kurulmasına olanak sağlamaktır. Avrupa Kalite Ödülü, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı tarafından, 1992 yılından itibaren Avrupa’da bulunan işletmelere rekabet avantajı sağlamak ve mükemmelliğin sürekliliğini sağlamak amacıyla her yıl verilen bir ödüldür. EFQM Mükemmellik Ödülü olarak da bilinmektedir.
Ödüle başvuran işletmeler EFQM Mükemmellik Modeli çerçevesinde değerlendirilmektedir. Ödüle, kâr amacı güden veya gütmeyen, büyük, orta ve küçük ölçekli tüm işletmeler başvurabilmektedir. Temelde dört düzeyde ödül verilmektedir. Bunlar; Mükemmellik Geçerliğinde Kararlılık, Mükemmellik Değerlendirmesinde Kararlılık, Mükemmellikte Yetkinlik, EFQM Mükemmellik Ödülü’dür. EFQM, yalnızca Avrupa’da bulunan işletmelere destek sağlama amacıyla yola çıksa da günümüzde Avrupa dışındaki ülkelerden ödüle başvuran işletmeler de değerlendirmeye girebilmektedir. EFQM Mükemmellik Modelinin dünya çapında yaklaşık 50 bin kullanıcısı, 450 üyesi, 1500 uzman değerlendiricisi ve dünya çapında 48 stratejik ortağı bulunmaktadır. En son 2013 yılında revize edilen modelin 2020 yılında tekrar revize edileceği beklenmektedir.
Türkiye Kalite Derneği, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın ulusal işbirliği ortağıdır. Türkiye’de EFQM Mükemmellik Modeli kapsamında, rehberlik hizmetleri eğitim planlama, dış değerlendirme ve proje yürütme çalışmaları Türkiye Kalite Derneği tarafından yürütülmektedir. Türkiye’de mükemmellik ödülleri, Türkiye Mükemmellik Ödülü, Türkiye Mükemmellik Büyük Ödülü ve Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü olmak üzere üç kategoride verilmektedir.
EFQM Mükemmellik Modeli, oluşturulmasından bu yana Avrupalı kuruluşların küresel rekabet avantajı sağlamaları amacıyla kullandıkları bir strateji olarak değerlendirilmektedir. EFQM Mükemmellik Modeli, büyük veya küçük ölçekli, kamu ve özel sektör kurumlarına uygulanabilecek esnek bir modeldir. Mükemmellik sürecinde örgütlerin ilerlemelerini değerlendirmek için kullanılmaktadır. Modelin dinamik bir yapısı vardır. Bu yapı örgütün sonuçlarını geliştirirken, yenilik ve öğrenmeye olanak tanımaktadır. Modelde kriterler iki temel kavramla açıklanmaktadır: “Girdi” ve Sonuçlar. Girdi kriterleri, örgütün temel faaliyetlerini nasıl gerçekleştireceği ile ilgiliyken, Sonuçlar kriterleri başarılan sonuçların neler olduğu ile ilgilenmektedir. Liderlik, çalışanlar, politika ve strateji, işbirlikleri ve kaynaklar ile süreçler modelin girdi kriterlerini oluştururken; çalışanlarla ilgili sonuçlar, müşterilerle ilgili sonuçlar, toplumla ilgili sonuçlar ve performans sonuçları çıktı kriterlerini oluşturmaktadır.
EFQM Mükemmellik Modeli, kuruluşların mükemmellik yolunda ilerleyip ilerlemediklerini ölçerek, yönetim sistemlerini geliştirmeleri konusunda onlara yardımcı olan pratik bir araç niteliği taşımakta ve kuruluşların kuvvetli yönleri ile iyileştirmeye açık alanlarını görmelerini sağlayarak, onları çözümler üretmeleri konusunda teşvik etmektedir. EFQM tarafından ağırlama hizmetleri kapsamında Türkiye’de Gloria Hotels & Resort (2011), İçtur Yiyecek-İçecek Hizmetleri (2012) ve ODEON Turizm İşletmeciliği A.Ş. (2013) EFQM Mükemmellik Ödülüne sahip oldu. Avrupa Kalite Örgütü tarafından Oteller/Ağırlama/Serbest Zaman kategorisi kapsamında 2018 yılına kadar toplam 131 işletmeye farklı seviyelerde EFQM Mükemmellik Ödülü verildi.
Referanslar
EFQM (2020). https://www.efqm.org/, (Erişim tarihi: 08.08.2020); KALDER (2020). http://www.kalder.org/, (Erişim tarihi: 08.08.2020); Porter, L. J. ve Tanner S. J. (2005). Assessing Business Excellence (İkinci baskı). Oxford: Elsevier Butterworth-Heinemann.