Atatürk Anı Müzesi

Müze Müze Ev

(Gaziantep, ?)

Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş savaşı süresince Fransızlara direnen Gaziantep’e ilk kez 26. 01. 1933 tarihinde geldi. Atatürk, Antep halkı tarafından coşkuyla karşılandı ve bu ziyareti sırasında belediye meclisi üyelerince kendisine Fahri Hemşerilik Beratı verildi. Böylece Gaziantep nüfusuna kaydolan Atatürk’ün Gaziantep’e her gelişi şehirde uzun yıllar bayram havası yaşattı. Daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehrin Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan vefa borcunu ve bağlılığını göstermesi amacıyla Gaziantep’te O’nu yaşatacak bir Atatürk Anı Müzesi yapılmasına karar verdi. Konukoğlu Ailesi'ne ait olan ve tarihi Bey Mahallesi’nde konumlanan bina Gaziantep Büyükşehir Belediyesine bağışlandı. Geleneksel Antep evi mimarisini taşıyan müze iki binadan oluşmakta ve binalar ortak bir avluya bakmaktadır. Müze 220 metrekare açık alana ve 400 metrekare kapalı alana sahiptir. Müzenin avlusunda, Atatürk’ün nüfus kaydını gösteren nüfus cüzdanı örneği ve Gaziantep’e verilen istiklal madalyası sergilenmektedir.

Müzenin birinci kısmında Atatürk’ün Gaziantep ziyaretlerinde kullanmış olduğu kişisel eşyaların orijinal olanlarına yer verildi. İkinci kısımda ise Atatürk araştırma kitaplığı bulunmakta ayrıca aynı bölümde yer alan sözlü tarih araştırma odasında ise Kurtuluş Savaşı’ndaki Gaziantep savunması kahramanları sinevizyon gösterileriyle anlatılmaktadır. Yine müzenin aynı kısmında halkın o dönemlerde kullandığı eşyaların örneklerine de yer verilmektedir.

Atatürk Anı Müzesi'nde Atatürk’ün kaldığı oda orijinal eşyalarla canlandırılmış olup, kahve içtiği fincan ve yemek yediği takımlar sergilenmektedir. Bununla birlikte ilk basım Nutuk kitabı, Kurtuluş Savaşı’ndaki mevzilerin krokilerinin bulunduğu haritalar ve o dönemin diğer kahramanlarının hikayelerinin de hayat bulduğu çok sayıda kıymetli eser ziyaretçilere sunuldu.

Referanslar

http://www.ataturkanimuzesi.org/, (Erişim tarihi: 05.07.2019); https://gaziantep.ktb.gov.tr/TR-174065/gaziantep-ataturk-ani-muzesi.html, (Erişim tarihi: 01.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://www.gagev.org.tr/kitaplar/2016-gaziantep-kitabipdf.pdf, (Erişim tarihi: 01.07.2019).