Ara Sıcak

Gastronomi Kavram

Yemek servisinde soğuklardan ya da başlangıçlardan sonra, ana yemek öncesi sıcak sunulan hafif yemektir. Misafirleri ana yemeğe hazırlayan iştah açıcı yiyeceklerlerden oluşur. Ara sıcaklar, giriş (entree) yemeklerinden sonra ana yemek servisine kadar olan sürecin kesintiye uğramamasına ve  misafirlerin keyifli zaman geçirmesine yardımcı olur. Sıcak ya da ılık olarak tüketilen bu yemekler aperatif olarak da bilinir. Ara sıcaklar ana yemeğin sunulmadığı ya da ağırlıklı olarak içecek servisinin yapıldığı bar ya da kafeteryalarda atıştırmalık olarak da hazırlanıp sunulabilmektedir. Geleneksel yemek servisi başlangıçlar ya da iştah açıcılarla başlamaktadır.  Bunlardan ve varsa çorbadan sonra ise ara sıcak servisi yapılmaktadır. Müşterilere sunulan ara sıcakların genellikle küçük porsiyonlar şeklinde sunulması ve birden fazla çeşitten oluşmasının nedeni konukların ara sıcaklar ile tamamen doymaması, birbirinden farklı lezzetleri denemesi ve tadmasıdır. Böylece giriş ve ara sıcaklara göre daha ağır karakterdeki yemeklerden önce mide rahatlatılmış olmaktadır.

Ara sıcaklar, çeşitleri ve renkleriyle dünya mutfaklarında önemli bir yer tutmaktadır. Zaman içerisinde çok geniş bir coğrafyaya hakim olunması, Türk mutfak kültürünü de çeşitlendirmiş ve zenginleştirmiştir. Bunun izlerini bugün bile görmek mümkündür. Halen ülkemizin farklı coğrafi bölgelerinde komşu olunan ülke ya da bölgelerin mutfaklarından izler taşıyan bir çok yemek (ara sıcak) hazırlanmakta ve sunulmaktadır. Sıcak ordövr olarak da tanımlanan ara sıcaklardan Türk mutfağında en çok bilinenler; patates kızartması, paçanga, sigara böreği, sosis, kalamar, karides, midye, kaşar pane, arnavut ciğeri,  köfte vb. ürünleridir. Ara sıcaklar ala carte restoranlarda genellikle menüde ayrı ayrı yer almakta ve porsiyon başına fiyatlandırılmaktadır. Bazı işletmelerde ise şefin ikramı olarak ücretsiz sunulabilmektedir.

Dünya mutfaklarında da farklı ara sıcaklar hazırlanıp sunulmaktadır. Fransız mutfağında hot amuse-bouche olarak bilinen ve genellikle kaşık üzerinde sunulan şefin yaratıcılığını gösteren ara sıcaklar menüde yer almayıp ücretsiz ikram edilirler. İtalyan mutfağında bruschetta kızarmış küçük ekmek dilimlerine zeytinyağı ve sarımsak sürülmesi ve üzerine deniz ürünleri, et ya da tavuk yerleştirilmesiyle hazırlanır.  Bir diğer ara sıcak focaccia ise fesleğen, domates, biberiye gibi malzemelerle hazırlanan bir çeşit ekmektir.

Yararlanılan Kaynaklar

TDK (2024). https://sozluk.gov.tr, (Erişim tarihi: 27.01.2024); Denizer, D. (2003). Otel İşletmelerinde Ziyafet Mönülerinin Planlaması Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 14(1): 33-44.