AnadoluJet

Havayolu İşletmeciliği Ulusal Havayolu Bölgesel Havayolu

(İstanbul, 2008 - )

Uçmayan Kalmasın sloganıyla 23. 04. 2008 tarihinde Türk Hava Yollarının (THY) yurtiçi markası olarak faaliyetlerine başlayan AnadoluJet, düşük maliyetli havayolu modeli olarak kendini konumlandırmaktadır. Düşük Maliyetli Havayolu (BDMH) çoğunlukla ücretsiz ikram sunmayan, indirimli veya düşük fiyatlı havayolu işletmesi olarak bilinmektedir. BDMH modeli, 2005’ten beri literatürde sıklıkla araştırılmakta ve önemli bulgulara ulaşılmaktadır.

Türk Hava Yolları’nın güvencesi ve sorumluluğu altında faaliyetlerine devam eden AnadoluJet şirketinin temel amacı, yalnızca maddi kazancı yüksek insanların hava ulaşımını kullanmasını değil düşük bütçeli insanların da hava ulaşımını kullanmasına teşvik etmektir. Kuruluş yılında sekiz uçaklık filoya sahip olan Anadolu Jet günümüzde 36 uçağa sahiptir. AnadoluJet filosunda yalnızca Boeing 737 uçaklar çalışmaktadır. Bu marka şu an için İstanbul Sabiha Gökçen havalimanı ve Ankara Esenboğa Havalimanı'nı Hub (merkez) olarak kullanmakta ve bu havalimanlarından seferler gerçekleştirmektedir. AnadoluJet bugün toplam 75 hatta karşılıklı sefer düzenlemekte, 42 havalimanına ulaşmaktadır. 2018’de Esenboğa Havalimanı’ndan hat sayısı 33, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan hat sayısı 31, çapraz hat sayısı beş olarak gerçekleştirildi. AnadoluJet 11 yıl içerisinde yaklaşık 73 milyon yolcu taşıdı. 2018 yılının verisi ise 15 milyon 375 bin yolcudur.

AnadoluJet, Eylül 2008 tarihinde Kıbrıs‘a ilk yurtdışı seferlerini düzenledi. Anadolu Jet şu an da Türk Havayolları ile ortak uçuşlar gerçekleştirmektedir. AnadoluJet yolcularının daha konforlu uçuşlar yapması için ücretsiz ikram ve bagaj hakkı, daha makul fiyatlarda oto kiralama vb. ek hizmetler sunmaktadır.

AnadoluJet Türkiye’nin hızlı gelişme gösteren havayolu işletmelerinden biridir. Bu markanın kuruluş felsefesinde, uçuştaki bazı hizmet alanlarında maliyet düşüşüyle birlikte, uçakların yerde kalma durumunu azaltarak diğer havayolu şirketleriyle rekabet edebilme isteği vardır. AnadoluJet’in operasyonel felsefesinde ise maliyet azaltma ve yüksek verimlilik stratejileriyle düşük maliyetli iş modeliyle faaliyet yürütmek vardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Baker, D. M. (2013). Service Quality and Customer Satisfaction in the Airline Industry: In Comparison between Legacy Airlines and Low-Cost Airlines, American Journal of Tourism Research, 2(1): 67-77; Gillen, D., ve Gados, A. (2008). Airlines Within Airlines: Assessing the Vulnerabilities of Mixing Business Models. Research in Transportation Economics, 24(1): 25-35; Kuyucak, F. ve Sengur, Y. (2011). A Comparative Study of Airlines Operating in Turkish Domestic Market: Low-Cost Business Model Perspective, Journal of Business Review, Cambridge, 19 (1): 62-69; Morrell, P. (2005). Airlines within Airlines: An Analysis of US Network Airline Responses to Low Cost Carriers, Journal of Air Transport Management, 11(5): 303-312; Şengür, Y. (2010). Turkish Domestic Airline Market Overview and Dynamics, The 3rd World Congress of Aviation in the XXI-st Century Proceedings, Kiev.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://www.anadolujet.com/tr/kurumsal/hakkimizda, (Erişim tarihi: 10.10.2019); THY Faaliyet Raporu, (2018), https://investor.turkishairlines.com/documents/ThyInvestorRelations/2018_12_Aylik_Faaliyet_Raporu.pdf, (Erişim tarihi: 10.10.2019).