Altınlı Köprü

Doğal ve Kültürel Miras

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi Yolbağ (Karamağara) Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. Gölbaşı ilçesine sekiz kilometre uzaklıktadır. 83 metre uzunluğunda ve dört kemerli olarak inşa edilen Altınlı Köprü’nün yapım tarihi tam olarak bilinmememektedir. Ancak, Roma döneminde yapıldığı tahmin edilen köprünün Anadolu Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde eski ayakları üzerinde yeniden inşa edildiği düşünülmektedir. Göksu Nehri üzerinde kurulan Altınlı Köprü, eski bir kervan yolu güzergahında bulunmaktadır. Adıyaman’ın Besni, Gölbaşı ilçeleri ile Elbistan ve Kahramanmaraş’ın geçiş güzergahı olarak önemli yere sahip olan köprü, tarihsel süreç içerisinde önemli bir işlevi yerine getirmektedir.

Göksu Nehri’nin dar noktalarından birine yapılan Altınlı Köprü, biri ana kemer olmak üzere dört kemerden oluşmaktadır. Köprü sağda kaya zemine oturuyor, solda ise taşma kemerleriyle nehir yatağını aşmaktadır. Kemerler beyaz kesme taşlardan, diğer kısımları moloz taşlardandır. Köprü taşları harç kullanılmadan sıkıştırma (Cendere) tekniğiyle yapılmıştır. Ana kemerde temelden başlayarak toplam 14 taş bulunmaktadır. Yukarıya doğru çıkıldıkça ise kademeli daralma yaparak dokuz taş ile sıralanmaktadır. Kemerin batı yönünde 63, doğu yönünde ise 70 sıra taş vardır. İkinci kemerde, tabanda dokuz sıra taş olmak üzere toplamda 33 taş vardır. Üçüncü kemerde on sıra taş olmak üzere toplamda 26, dördüncü kemerde ise dokuz sıra taş olmak üzere toplamda 19 sıra taş bulunmaktadır. Köprünün ön görünümden yüksekliği 20 metreye yakındır. Köprünün ana kemeri, aşırı yağışlarda artan su debisine karşı korunmak amacıyla her iki tarafa destek olması için koni şeklindedir.

Adıyaman- Göksu- Araban Projesi kapsamında yapımı gerçekleştirilen tarihi Altınlı Köprüsü’nün restorasyon çalışmaları Mayıs 2019 tarihinde sona ermiştir. Köprünün restorasyon çalışmaları kapsamında yapının özgün dokusunu korumak, doğa koşullarına ve zaman aşımına karşı direncini artırabilmek, daha fazla bozulmasını önlemek için birtakım müdahaleler gerçekleştirilmiştir. Köprü ulaşıma açıktır. Ancak Altınlı Köprü, Gölbaşı ilçesindeki Çetintepe Barajı’nın yapılmasıyla sular altında kalacaktır.

Referanslar

Özer, A., Karaca, M. N. ve Eraslan, F. (Editör). (2014). Adıyaman Kültür Envanteri. Gaziantep: İpekyolu Kalkınma Ajansı 192; http://www.golbasi.bel.tr/sehir/golbasi-tarihce/72/, (Erişim tarihi: 26.10.2019); https://adiyaman.ktb.gov.tr/TR-61373/kopruler.html, (Erişim tarihi: 26.10.2019).