Modern Menü

Gastronomi Kavram

Latince minütüs sözcüğünden türetilen menü sözcüğü küçük, az anlamlarına gelmektedir. Anlam itibari ile daha çok soyluların geçmiş dönemlerde verdikleri ziyafetlerdeki yemek isimlerinin yazıldığı liste olarak biliniyordu. Menü günümüzde kısaca, bir öğünde belirli bir sıra dâhilinde servis edilen uyumlu yemekler grubu olarak ifade edilmektedir. XVIII. yüzyıldan sonra, Fransa’dan Avrupa ve diğer ülkelere yayılan ve 8-14 çeşitten oluşan klasik menü anlayışı (eski zengin ve detaylı menüler) değişen ve gelişen şartlar nedeniyle yerini daha basit hâle getirilmiş üç ile altı çeşitten oluşan modern menülere bırakmaktadır. Bu değişimde günümüz insanının daha az fakat daha besleyici yemek yemeyi tercih etmesi önemli bir etken olmaktadır.

Modern menü, günümüzde iki temel esasa göre düzenlenmektedir. Menüde yer alan yiyecekler ya soğuk ordövrle başlayıp çorba ile devam etmekte ya da çorba ile başlayıp sıcak ordövrle devam etmektedir. Modern menüde öğle yemekleri genellikle soğuk ordövr ile akşam yemekleri de çorba ile başlamaktadır. Söz konusu ziyafet menüsü olduğunda ise akşam olmasına rağmen yemeğe soğuk ordövr ile başlanmaktadır. Ziyafet menülerinde çorba gece çorbası olarak ziyafetin sonunda isteyen müşterilere ikram edilmektedir. Modern menü: Soğuk ordövrler, çorbalar, sıcak ordövrler (ara sıcaklar), balıklar, ana yemek (sebze ve salata ile) ile tatlı ve meyvelerden oluşmaktadır. Modern menü içerisinde yer alan yiyecek grupları içerisinden üç ile altı çeşit arasında farklı menü örnekleri oluşturulabilir. Soğuk ordövr, çorba, ana yemek (sebze ve salata ile) ile tatlı/meyveden bir araya gelen modern menüye; kremalı mantar çorbası, mevsim salata, levrek tava ve helva şeklinde oluşturulmuş dört çeşitli bir menü örnek olarak verilebilir. Günümüz modern menüsü daha geniş kesimlere hitap eder, beslenme ilkelerini dikkate alır, porsiyonlar daha az ve daha şık servis edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Altınel, H. (2011). Menü Yönetimi ve Menü Planlama. Ankara: Detay Yayıncılık; Gürel, M. ve Gürel, G. (2000). Servis ve Bar. Ankara: Genç Büro Basımevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yılmaz, Y. (2007). Otel ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.