Yenilik
Kavram
-
2019
Temelde yeni fikirlerin ve buluşların toplumsal değere dönüştürülmesi sürecidir. Yenilik kavramı sosyal ve ekonomik alanlarda inovasyon kelimesinin karşılığı olarak kullanılmaktadır. İnovasyon, Latince in (eşsiz, modaya uygun) ve nova (bilinmeyen yeni yıldız) kelimelerinin innovatus şeklinde birleştirilerek kullanılması yoluyla çeşitli diller tarafından benimsenmiş durumdadır. Yenilik ihtiyaçlardan veya bilimsel ilgilerden kaynaklanmakta ve bir süreç halinde gelişmektedir. Bu süreç bilgi toplama, fikir geliştirme, aydınlanma, deneme, formülleştirme ve ticari ürünlerde ticarileştirme şeklinde ilerlemektedir. Yenilik yıllar boyu hayatın da merkezinde olmuş unsurlardan biridir. Sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik koşulların büyük çoğunluğu yenilik süreçlerinin içerisinde oluşan veya yenilik çalışmaları sonucunda ortaya çıkan değerlerdir. Yeniliğin oluşma süreci buluşlar, keşifler ve yaratıcılık çalışmalarıyla yakından ilişkilidir. Aralarındaki temel fark buluşların var olmayan olguları ortaya çıkarması, keşiflerin var olan durumları görünür hâle getirmesi, yaratıcılığın yeniliği ortaya çıkaran beceri ve yetenek bütünü; yeniliğin ise, yaratıcılık yoluyla geliştirilmeye çalışılan olgu ve durumların nihai sonucu olmasıdır.
Yenilikler özellikle ekonomik ve ticari alanlarda yıllar boyunca ele alınmış ve çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. Hizmetlerde yapılan geliştirmeleri belirten hizmet yeniliği, yeni ürünlerin üretimini açıklayan ürün yeniliği, genellikle maddi ürün ve malzemelerde ortaya konulabilen tasarım yeniliği, sosyal ve endüstriyel alanlarda gerçekleştirilen süreç yeniliği, organizasyonlarda uygulamaya konulan örgütsel yenilik, amaçlara ilişkin tercihlerde sağlanan strateji yeniliği başlıca yenilik türleri olarak ifade edilebilir. Diğer taraftan XIX. yüzyılda yenilikçilik; bilgi toplumunda bireysel ve sosyal faaliyetleri etkin, verimli ve başarılı şekilde sürdürmek için gerekli unsurlardan biri haline geldi. Gelişen teknolojik olanakların ve sürekli değişebilen dinamik çevre koşullarının etkisiyle yenilikçi bilginin kolayca paylaşılması ve yeni metotların uygulanması yenilikçi süreçleri hızlandırdı. Bununla birlikte değişimden endişe duymak, finansal kaynak yetersizlikleri, bürokratik süreçler, yönetsel sorunlar ve yeni fikirlerin göz ardı edilmesi yenilikçiliği engelleyebilen unsurlardır.
Referanslar
Bülbül, T. (2017). Yenilik Yönetimi. İçinde; H. B. Memduhoğlu ve K. Yılmaz (Editörler), Yönetimde Yeni Yaklaşımlar (ss. 44-71). Ankara: Pegem Akademi; Saruhan, C. ve Yıldız, M. L. (2013). Çağdaş Yönetim Bilimi. Ankara: Beta Yayıncılık; Yeşil, S. (2013). Küreselleşme ve Değişen Çevre Dinamikleri Işığında Yeni Yönetim Yaklaşımlarından Seçme Konular. Ankara: Seçkin Yayıncılık.