Turizmde Yenilikçi İş Davranışı

Kavram Yönetim ve Organizasyon

Yenilikçi iş davranışı, sorunun tanımlanması ve bu sorun ile ilgili önceden var olan uygulamaların ele alınması ile başlayan, yenilikçi fikirler ve bunlarla ilgili çözüm alternatiflerinin ortaya konulması, tecrübe edilmesi ile devam eden ve nihayetinde yeniliğin somut olarak ortaya konulması, hizmet veya ürün olarak uygulanmaya başlamasını da içeren çok aşamalı bir süreçtir. Bu süreç, yeni fikirler üretme, yeni ürünler, yeni hizmetler ve yeni süreçler geliştirme, yeni pazarlara girme, mevcut iş süreçlerini iyileştirme ve önceden belirlenen sorunlara farklı çözümler üretmeyi kapsamaktadır.

Şekil 1’de de gösterildiği gibi, ilk iki aşama, çalışanın işle ilgili sorunlarının tanınması ve anlaşılmasıyla başladığı, ardından kendi iş bağlamında yeni ve faydalı fikirlerin üretilmesiyle devam eden yaratıcı odaklı iş davranışı kavramını ortaya koymaktadır. Son iki aşama, potansiyel tartışmalara (örneğin, meslektaşlar ve yöneticiler) yeni bir fikrin teşvik edilmesi ve sonuçta iş-rol, grup veya topluluğun içinde toplanabilecek gerçek fikirlerin gerçekleştirilmesi de dahil olmak üzere uygulama odaklı iş davranışlarına atıfta bulunmaktadır.

Yenilikçi iş davranışı sayesinde çalışanlar, işle ilgili problemin ya da fırsatın farkına vararak, farkına vardığı fırsat ya da problem ile ilgili bilgiler edinirler. Yenilikçi iş fikrine sahip çalışanlar söz konusu fırsatları ya da problemleri diğer çalışanlardan önce tespit etmektedirler. Bu süreçte çalışanın, beğenmediği ve iyileştirme yapılmasını uygun gördüğü süreç ve olaylar ile ilgili, farklı ve radikal fikirler ya da sıra dışı çözüm önerileri ortaya koyması, en önemlisi de bu çözümün faydalı olduğuna iş arkadaşlarını ve yöneticilerini ikna etmesi de gerekmektedir. Fikrin hayata geçmesi için mesai arkadaşlarının ve üstlerin ikna edilmesi oldukça önemli bir aşamadır. Ancak bu aşamadan sonra örgütsel yenilik aşamasına geçilmektedir. Görüldüğü gibi örgütsel olarak yenilikçi olabilmenin yolu yenilikçi iş davranışına sahip çalışanlardan geçmektedir. Sonuç olarak, yenilikçi iş davranışları, her yeniliğin köşe taşı olarak görülebilmektedir.

Son yıllarda akademisyenler ve uygulayıcılar, çalışanlarda yenilikçi iş davranışlarının nasıl artırılabileceği ile ilgili pek çok çalışma yapıp, etkileyen faktörleri belirlemeye çalışmaktadırlar. Sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü sağlamak ve yeniliği sürekli hâle getirebilmenin yolu yenilikçi iş davranışlarının ortaya çıkabildiği örgüt kültürünü geliştirmekten geçmektedir.

Referanslar

Amabile, T. M., Constance N. H., Steven J. K. (2003). Zaman Baskısı Altında Yaratıcılık İçinde; A. Kardam (Çev.), Harvard Business Review Dergisinden Seçmeler: Yenilikçilik (ss. 11-36). İstanbul: MESS Yayınları; Çevik-Tekin, İ. (2020). Örgütsel Bağlılık Aracılığında Psikolojik Güçlendirmenin Yenilikçi İş Davranışına Etkisi (İkinci baskı). Konya: Eğitim Yayınevi; Dorenbosch, L., Van Engen, M. L. ve Verhagen, M. (2005). On-The-Job Innovation: The İmpact of Job Design and Human Resource Management Through Production Ownership, Creativity And Innovation Management. 14(2): 129-141; Janssen O., Schoonebeek G. ve Looy B. Van (1997). Cognities Van Empowerment Als De Schakel Tussen Delegerend Leiderschap En İnnovatief Gedrag Van Werknemers, Gedrag & Organisatie, 10(4): 175–191; Oukes, T. (2010). Innovative Work Behavior (Yayımlanmamış Lisans tezi). Hollanda: University of Twente; Yuan, F., Woodman R. W. (2010). Innovative Behavıor in the Workplace: The Role of Performanceand Image Outcome Expectations, Academy of Management Journal, 53(2): 323-342.