Yenice Belediyesi Türkevi Etnografya Müzesi

Müze Etnografya Müzesi

(Yenice, Çanakkale, 1997 - )

Yenice, tarihi binaları, geleneksel mimarisi, günlük araç gereç ve giyim kuşamıyla etnografik olarak zengin bir yöredir. Yenice Belediyesi tarafından yok olma tehlikesinde olan Kazdağları kuzey kültürünü yaşatmak, tanıtmak, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla 23. 08. 1997 tarihinde Kültür Bakanlığı’nın da katkılarıyla açıldı. Türkiye’de ilk defa bir belediye tarafından açılan Türk Evi Özel Etnografya Müzesi’dir. Müzede etnografik özellikler taşıyan ve yörede kullanılmış olan tarım aletleri, yöresel kıyafetler, mutfak eşyaları, toprak ve bakır kaplar, yöreye ait el dokuması halı ve kilimler, çeyiz sandıkları ile etnografik takılar sergilenmektedir.

Yenice yöresinde yaşayan halkın çoğunlukla Oğuzların Kınık boyundan geldiği ve 1800’lü yıllarda yörede yerleşik yaşama geçtikleri bilinmektedir. Bununla birlikte 1900’lü yıllarda yöreye göç eden Türkler köyler kurmuştur. Yörük ve Pomak kültürleri ile birlikte farklı kültürel zenginliklerin bulunduğu yörede zamanla değişen yaşam koşulları bu kültürel zenginlikleri yok olmakla karşı karşıya getirdi.

Bu kültürel zenginliğin yok olmasını engellemek için yöre halkı müzenin açılışında elindeki eserleri müzeye bağışladı. Daha sonraki yıllarda Yenice Belediyesi, Yenice Kaymakamlığı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yenice Meslek Yüksekokulu'nun işbirliğinde Kültür Evi Projesi ile yöredeki etnografik eserler araştırılarak müze genişletildi. Müze 2012 yılında belediyeye bağlı Gençlik ve Kültür Merkezi olarak faaliyet gösteren iş hanının üçüncü katına taşındı.

Müze; giysi odası, başodası, çıkrık odası, sandık odası, mutfak reyonu ve seramik bölümü olmak üzere altı odadan oluşmaktadır. Giysi odasında çeşitli gelinlikler, kadın kıyafetleri, aksesuarlar ve bir adet efe kıyafeti yer almaktadır. Başodada misafirlerin ağırlandığı, yemeklerin yenildiği ve sohbet edildiği bir yaşam alanı kurgulanmıştır. Yerde serili halının üzerinde bir yer sofrası bulunmaktadır. Çıkrık odasında çuvallık olarak isimlendirilen yatay dokuma tezgâhı ve bu tezgâhta kumaş dokuyan bir kadın modellenmiştir. Sandık odasında çeyiz sandıkları, yörede dokunmuş halılar ve dokuma yaygı örnekleri bulunmaktadır. Müzede yaklaşık 20 adet kilim bulunmaktadır. Mutfak reyonunda ve seramik bölümünde yiyecek malzemelerinin konulduğu küpler, testiler, bardak, taslar, güveçler ve tabaklar gibi araçlar bulunmaktadır.

Ayrıca, müzenin bulunduğu gençlik merkezinde resim, müzik, ebru sanatı odaları, halı kilim dokuma, bindallı odası, takı tasarımı gibi odalar bulunmaktadır. Türkevi Etnografya Müzesi pazar günleri hariç, haftanın altı günü ziyaret edilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aksoy Karadeniz, A. (2013). Yenice Türk Evi özel Etnografya Müzesi, Ida Life Kültür Sanat ve Turizm Dergisi, 1(1): 86-87; İldirir, M. ve Yanar, C. (2009). Yenice Kültür Evi (Etnografya Evi) Projesi. İçinde; A. Akdemir (Editörler), Çanakkale Değerleri Envanteri (s. 273). Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yayınları; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. (2019). Çanakkale, Yenice Belediyesi Türk Evi Etnoğrafya Müzesi https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-44019/canakkale-yenice-belediyesi-turk-evi-etnografya-muzesi.html, (Erişim tarihi: 30.07.2019); Tolun, V. (2012). Osmanlı’nın Akdeniz’e Açılan Kapısı: Çanakkale. İçinde; F. Özdem ve T. Aydoğmuş (Editörler), Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkales (s. 11-162). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları; Yenice Etnografya Müzesi – Çanakkale https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/canakkale/ gezilecekyer/ yenice-etnografya-muzesi, (Erişim tarihi: 30.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aksoy Karadeniz, A. (2013). Yenice Türk Evi özel Etnografya Müzesi, Ida Life Kültür Sanat ve Turizm Dergisi, 1(1): 86-87.