Yemeksepeti.com

Yeme-İçme İşletmesi Çevrimiçi yemek sipariş sitesi

(İstanbul, 2000- )

Bilgi teknolojilerindeki gelişmeye paralel olarak çevrimiçi satış uygulamaları, işletmeler tarafından son yıllarda sıklıkla kullanılan satış tekniklerden biridir. Hedef pazara kolay erişebilme, düşük maliyet, zamandan tasarruf sağlama, mekan kısıtlamasının olmaması ve fiyat, ürün ve promosyon çeşitlendirme gibi avantajlar nedeniyle birçok sektörde olduğu gibi yiyecek-içecek sektöründe de çevrimiçi satış teknikleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda, yemeksepeti.com, Türkiye’de yiyecek-içecek sektöründe ortaya çıkan ilk çevrimiçi yemek sipariş uygulamasıdır.

Yemeksepeti.com, paket servis hizmeti uygulayan restoranlar ile sanal ortamda yiyecek siparişi vermek isteyen internet kullanıcılarını aynı ortamda buluşmasını sağlayan Türkiye’nin en gelişmiş çevrimiçi yemek sipariş sitesidir. Site, kullanıcılarına canlı yardım, elit restoranlar listesi, kampüs indirimi, gıda ürünlerinin (kasap, manav, market, şarküteri, organik, pastane, yöresel lezzetler) de temin edilebileceği çarşı hizmeti gibi birçok alanda da hizmet sunmaktadır. 2000 yılında faaliyete geçen sitenin kurucuları; Nevzat Aydın, Gökhan Akan, Cem Nufusi ve Melih Ödemiş olmakla birlikte, Nevzat Aydın aynı zamanda yemeksepeti.com’un CEO’sudur. Yemeksepeti.com, bulunulan yıl itibariyle Türkiye’de toplam 69 ilde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde faaliyet göstermektedir.

Tüketicilerin yemek sipariş şekillerine yeni bir yön vererek telefonla sipariş verme dönemini yavaş yavaş azaltan ve pazara hakim olan yemeksepeti.com, siteye üye olan bireylere istedikleri restoranlardan, istedikleri yiyecekleri sipariş etme imkânı vermekte ve bu hizmeti hiçbir ek ücret talep etmeden sunmaktadır. Kullanıcılar, yemeksepeti.com sitesi ve mobil uygulamaları ile antlaşmalı olan tüm restoranların güncellenmiş menülerine erişerek yiyecek siparişlerini vermekte ve verilen sipariş en geç bir dakika içerisinde ilgili restorana iletilmektedir. Tüketici, satın alma işleminin tamamlanmasına kadar geçen süreçte istediği noktada siparişini iptal etme imkânına sahiptir. Tüketicilerin istek, beklenti ve ihtiyaçlarının dikkate alındığı sitede, tüketicilerin işletmeleri hız-servis-lezzete göre bir ila 10 arası bir skalaya göre puanlamasına imkân verilmektedir. Bu sayede kullanıcılar siparişle ilgili olumlu (övgü) veya olumsuz (şikayet, sorun) her türlü görüşünü yemeksepeti.com sayfasından diğer kullanıcılarla paylaşabilmektedir. Bu kapsamda site sorumluları ise yapılan yorumlar veya şikâyetler dahilinde sorunları değerlendirip restoranları uyarmaktadır.

Sisteme üye olan işletmelerin sitede tanıtıcı bilgilerinin yer alması, işletmelerin tanıtımlarını daha düşük maliyetle gerçekleştirmesine olanak tanırken, ister küçük ister büyük isterse de zincir bir restoran gibi farklı özellik ve büyüklükteki tüm işletmelerin sistem üzerinde eşit haklara sahip olması, sitenin işletmeler sunduğu en önemli avantajlar arasında yer almaktadır. Ayrıca, siteden verilen siparişlerin elektronik ortamda, internet üzerinden ve yazılı formatta yapılması, telefonla alınan siparişlerdeki yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırılmasına ve müşteri ile satıcı işletmenin güvenli alışveriş yapabilmesine fırsat tanıması açısından son derece önemlidir.

Yemeksepeti.com, sosyal medyada sahneye çıkma, kullanıcılarına olumlu ve eğlenceli deneyimler yaşatma ve markaya kişilik kazandırma hedefiyle Twitter’da Konuşan Yemekler uygulaması başlattı. Bu kapsamda, Twitter’ın yeni kahramanları olacak 12 ayrı yemek karakteri hesabı açarak, bu yemeklerin ayrı bir dünya görüşü ve karakteri olduğunu varsaymaktadır. Söz konusu yemek karakterleri Twitter üzerinden yorumlarda bulunmakla birlikte, kendi aralarında konuşup, diğer kullanıcılarla da iletişime geçebilmektedir. Yemeklerin kullanıcılar tarafından yoğun ilgi görmesi üzerine 10 yeni yemek de kendi içeriklerini üretmeye başladı ve toplamda 22 ayrı yemek karakteri hem birbirleriyle hem de kullanıcılarıyla konuşmaya başladı. Bu uygulama ile tüketicide farkındalık, bilinirlik, tanınırlık yaratmanın yanı sıra, markanın mizah, eğlence ve sempatik bir tavırla kullanıcılarıyla bağ kurulması sağlanmaktadır.

Referanslar

Çeltek, E. ve Bozdoğan, M. (2013). Turizm İşletmelerinde E-Ticaret: Yemeksepeti.com’da Satış Yapan Yiyecek-İçecek İşletmelerinin İncelenmesi, Gaziantep University Journal of Social Sciences, 12(3): 611-64; Oktay, K. ve Kızı, G. K. (2017). Türk Dünyası Ülkelerinde Online Yemek Satış Siteleri Üzerine Bir Araştırma, MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(5): 147-162; Tomaş, M. (2014). Paket Servis Müşterilerinin Sipariş Vermede E-Aracı Kullanma Nedenleri Üzerine Keşifsel Bir Araştırma: Yemeksepeti.com Örneği, İnternet Uygulamaları ve Yönetimi Dergisi, 5(2): 29-41; Uğurlu, Ö. (2012). Tüketim Söylemlerinin Seslenme Biçimi Olarak Eğlence: Konuşan Yemeklerle Yemeksepeti, Visualist/International Congress on Visual Culture: New Approaches in Communication, Art and Design “Digitalization”, Cilt 2: 7-9 Mart İstanbul: Medimond.