Wellness Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Sağlık turizminin bir alt dalıdır ve bireyin sağlığını koruyucu ve destekleyici, motivasyonunu temel alan ilişkilerin ve etkileyicilerin tamamını kapsamaktadır. Wellness turizmi, bireyin kendisini iyi hissetmesini sağlamak amacıyla bireysel fitness’ı artırıcı ve sağlığı koruyucu önlemler konusundaki destekleri içermektedir. Wellness tatili çoğunlukla, uzatılmış hafta sonları şeklinde, ortalama 2,8 gün, aynı ülkede ya da kara bağlantısı olan komşu ülkelerde geçirilmektedir. Kısa süreli wellness tatillerinde, elde edilen sonuçlar da kısa süreli olmakta, bu süre dengeli bir yaşam tarzıyla desteklendiğinde uzatılabilmektedir. Wellness turizmine yönelik hizmet veren otellerin çoğunlukla fitness, sağlıklı beslenme, gevşeme ve zihinsel aktiflik sunabilen bir altyapıya sahip olması beklenmektedir. Wellness turistleri de bu otellerde sauna, banyo, fitness merkezi, bireysel danışmanlık, bilgi ve yeterlilik aramaktadır. Hızlı değişen iş yaşamı ve özel hayattaki stres faktörleri, insanları kısa da olsa, daha sık tatil yapmaya ve güncel yaşamdan uzaklaşmaya itmekte ve bu durum wellness turizmine olan talebi artırmaktadır. Global Wellness Enstitüsü, wellness turizminin 2017 yılında 639 milyar ABD Dolarlık bir küresel pazar olduğunu ve genel turizm sektörünün iki katından daha hızlı büyüdüğünü belirtmektedir.

Giderek artan boş zaman, çalışma hayatının karşıtı olarak algılanmaktadır. İnsanlar boş zamanlarını çok aktif olarak geçirmenin yanında, sakinliği, gevşemeyi, günlük yaşamdan uzaklaşmayı, haz almayı ve kendisini iyi hissetmeyi de tercih etmektedir. Wellness turizminin hedefi de bu beklentileri karşılamaktır. Bunu gerçekleştirecek olan wellness turizminin özelliği, birçok paydaşın topluca wellness tatil sürecini şekillendirmesidir. Wellness turisti, ürün ve hizmetleri başından sonuna kadar bir bütün süreç olarak, hizmet zinciri şeklinde görmekte ve değerlendirmektedir. Wellness turisti, kendisini sadece otelde veya termal tesiste değil, aynı zamanda bütün tatili boyunca iyi hissetmek istemektedir. Wellness tatilinin yapıldığı destinasyonda turistlerin istekleri ve beklentileri doğrultusunda ürünler hazırlanıp sunulmaktadır. Bir wellness tatili sağlık, güzellik, fitness, eğlence, yaşam sevinci ve isteğe bağlı programları çağrıştırmaktadır. Wellness turizmini klasik kürden ayıran bir diğer özellik, turistin programlara aktif olarak katılmasıdır. Turistin, wellness’a giden yolda yaşamında değişiklik yapmak için bizzat kendi kararı gerekmektedir. Wellness turizminde turistler, masraflarını kendileri karşılamaktadır. Bunun sonucunda verilen hizmetin kalitesinden beklentileri de değişmektedir.

Wellness müşteri kitlesi; yaşamlarının ikinci yarısında olan ve çocukları yetişmiş, yüksek öğrenim görmüş, üst düzey gelire ve beklentiye sahip, seyahat etmeyi seven ve çok seyahat tecrübesi olan, sağlıklarının değerini bilen ve sağlığının sorumluluğunu üstlenen, yaşamdan zevk alan ve gerektiğinde sağlığına yatırımdan kaçınmayan bireylerden oluşmaktadır. Bu bağlamda wellness turizmcilerinin hedef kitlesi, özellikle para zengini/zaman fakiri (money rich/time poor) olan insanlardır. Çoğunlukla kadınlardan (birçoğu ev kadını ve anne) oluşan bu kitle, mümkün olduğu kadar geniş ve çeşitli wellness ürünlerinin sunulmasını beklemektedir. Wellness turizminde en dar çerçeveli wellness destinasyonu ise wellness olayının odaklandığı mekânlar durumundaki otellerdir. Wellness uygulamalarının yapıldığı ve konaklamanın gerçekleştirildiği wellness otelleri, kısa tatiller ve yıllık tatil tercihleri arasında yer almaktadır. Oteller aynı zamanda, wellness hareketinin yönünü ve büyüklüğünü belirleyen en önemli unsurları oluşturmaktadır. Bundan dolayıdır ki, birçok otel artık müşteri çekebilmek ve hâlihazırdaki müşterilerini tutabilmek için wellness ve ilişkili kelimeleri tanıtımda ve pazarlamada kullanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ergüven, A. T. ve Ergüven, M. H. (2012). Adım Adım Wellness. Anı Yaşa-Haz Al-Esen Kal. İstanbul: Epsilon; Ergüven, M. H. (2012). Wellness Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık; https://globalwellnessinstitute.org/wp-content/uploads/2018/11/GWI_GlobalWellnessTourismEconomyReport.pdf, (Erişim tarihi: 29. 06. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Ergüven, M. H. (2012). Wellness Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.