Uzmanlaşma Eğitim Programı

Kavram Eğitim

Uzman turist rehberi yetiştirilmesi ve turist rehberlerinin çeşitli konularda eğitilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın gözetim ve denetimi altında Turist Rehberleri Birliği’nin uygun görüşü ile odalar tarafından ücretli veya ücretsiz uzmanlık eğitimi programları düzenlenebilmektedir. Turist rehberliği mesleğinde uzmanlaşma belirli konularda ya da daha çok sportif özellikleri ağır basan belirli alanlarda uzmanlaşmayı ifade etmektedir. 2001 yılında ilk kez düzenlenen 15 konuyla ilgili uzmanlaşma seminerlerinden bazıları şu şekildedir: Ermeni Sorunu, Çağdaş Türk Sanatı, Anadolu’da İlkler, Anadolu’da İpek Yolu ve Uluslararası Terörizm. Daha sonraki yıllarda gerçekleştirilen eğitim programlarından en fazla talep gören yerler arasında yüzde 33 ile İstanbul, yüzde 3 ile Likya Yolu, yüzde 3 ile Çanakkale ve yüzde 1 ile Çatalhöyük gelmektedir. Sportif özellikleri ağır basan belirli alanlardaki (su altı dalış, flora-fauna, vb.) uzmanlaşma programlarının oranı ise yüzde 13 oldu.

Turist rehberliğinde uzmanlaşma programıyla turist rehberleri, ziyaretçilerin farklı tur taleplerine de daha verimli bir yanıt verme imkanı elde etmektedir. 2017 yılı itibarıyla, Türkiye’deki farklı odalar tarafından 42 tane uzmanlaşma eğitim programı düzenlendi. Likya Yolu Uzmanlaşma Eğitimi, Çanakkale Savaşları Rehberlikte Uzmanlaşma Programı, Osmanlı İstanbul’u Uzmanlaşma Programı, Doğu Roma Mirası Rehberlikte Uzmanlaşma gibi eğitim programları düzenlenen uzmanlaşma eğitim programlarına örnektir. Turist rehberleri bu eğitimlere katılarak söz konusu alanlarda daha detaylı bilgi sahibi olabilmekte ve turlarını daha etkili bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Bu bağlamda, uzmanlaşma programları en az beş gün, teorik ve uygulama olacak şekilde düzenlenmelidir. Eğitim sonunda yapılacak olan sınavda 100 tam puan üzerinden 75 puan alanlar başarılı sayılmaktadır. Birliğin veri tabanında rehberin hangi konuda uzmanlaştığı belirtilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ahipaşaoğlu, H. S. (2001). Turizmde Rehberlik. Ankara: Detay Yayıncılık; http://tureb.org.tr/tr/Page/Detail/62, (Erişim tarihi: 20. 05. 2019); http://tureb.org.tr/tr/Page/Detail/79, (Erişim tarihi: 20. 05. 2019); Köroğlu, Ö. ve Güdü Demirbulat, Ö. (2017). Rehberlikte Sertifikasyon, Kalifikasyon ve Uzmanlaşma. İçinde; F. Ö. Güzel, V. Altıntaş ve İ. Şahin (Editörler), Turist Rehberliği Araştırmaları (ss. 49-79). Ankara: Detay Yayıncılık; Tetik, N. (2012). Turist Rehberlerinin Ekoturizm Alanındaki Yeterlilikleri: Doğu Karadeniz Örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.