Uzay Otelleri
Kavram Konaklama Tesisi Otel Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
İnsanların sürekli yaşadıkları yer dışına turizm amacıyla gerçekleştirdikleri seyahatler; eğlenme, dinlenme, farklı insanlar tanıma amaçlarıyla gerçekleşebildiği gibi yeni yerler görme, farklı yaşam koşulları deneyimleme, kendi maceralarını yaşama isteklerinden ve keşfetme meraklarından kaynaklanabilmektedir. Sağlanan teknolojik ilerleme ve edinilen bilgi birikimi, XXI. yüzyılda insanların ülkeler ve kıtalararasında seyahatler yapmasına imkân sağlamanın ötesine geçerek dünya atmosferinin ötesini bir destinasyon haline getirdi. Bu bağlamda, insanların uzay seyahatlerinde barınma ve bireysel-sosyal ihtiyaçlarını karşılamak uzay otellerinin temel faaliyet alanını oluşturdu. Bununla birlikte uzay otellerinde 24-36 saat medikal tedavi desteği, dünya ile iletişim kanalları, düşük yerçekimi sporları, yapay yerçekimi bahçeleri gibi alanlarda olağan konaklama gereksinimlerinden ayrışan olanakların bulunması gerekmektedir.
İnsanların yerçekimsiz ortamda dolaşmak, dünya atmosferi ötesindeki yaşam koşullarına yönelik eğitim almak, dünyanın ve diğer gezegenlerin uzay manzarasını görmek arzularından kaynaklanan uzay seyahatleri öncelikle uluslararası uzay istasyonları yoluyla gerçekleşti. İlk zamanlarda büyük paralar ödenerek yaşanılan uzay deneyimleri gelinen noktada ülkelerin, kuruluşların ve girişimcilerin projeleri sonucunda nispeten katılımcı sayısının artabileceği düzeylere doğru ilerlemektedir. Uzay oteli kurulması çalışmalarında öncü olan Virgin Galactic, Bigelow Aerospace ve Orion Span gibi firmaların 2020 ve 2022 yıllarında gerçekleştirmeyi planladığı farklı uzay seyahatleri ve taleplerini kabul ettiği uzay oteli hizmeti sunma projeleri mevcuttur. Ayrıca, Mars One projesi kapsamında Mars’ta yaşamak için eğitilen insanların katıldığı proje sonucunda Mars’ta bir insan kolonisinin kurulması planlandı. Fakat projede bazı finansal sorunlar yaşandı. Farklı bir Mars projesi olan Mars 2020 ise Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından sürdürülen bir keşif programıdır. Bununla birlikte çeşitli bilimsel çalışmalarda Almanya, Japonya, Amerika, Rusya gibi ülkelerde insanlara uzay seyahati deneyimi arzuları soruldu. Elde edilen sonuçlarda yüksek oranlarda katılım isteği gözlendi. Uzay seyahatlerine ilginin yakın zamanda artarak sürmesi beklendiğinden, uzay otellerinin hem bir destinasyon, hem de bir gezegenler arası aktarma istasyonu olacağı öngörülmektedir. Yine farklı projelerde Avrupa Uzay Ajansı (ESA), NASA ve Uluslararası Ay Araştırma Çalışma Grubu (ILEWG) gibi kuruluşlar Ay’a bir uzay üssü kurarak gezegenler arası uzun seyahatleri mümkün kılmaya çalışmaktadır.
Referanslar
İstanbullu Dinçer, F. F., Can, İ. I. ve İnan, B. (2018). Post-Modern Turizm Paradigması Etrafında Şekillenen Gerçek Üstü Bir Deneyim: Uzay Turizmi, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2 (1): 79-93; Lappas, V. (2006). Space Tourism. İçinde; D. Buhalis ve B. Costa (Editörler), Tourism Business Frontiers (ss. 157-169). Oxford: Elsevier; Pizam, A. (2008). Space Tourism: New Market Opportunities for Hotels and Cruise Lines, International Journal of Hospitality Management, 27: 489–490; Strickland, P. (2012). Do Space Hotels Differ From Hotels on Earth? The Mystery is Solved, Journal of Hospitality Marketing and Management, 21 (8); 897-908.