Ulusal Kongre

Etkinlik Kavram Kongre Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İngilizce’de congress olarak ifade edilen kongre kavramı, Türk Dil Kurumu (1998) sözlüğünde; “Çeşitli ülkelerden yöneticilerin, elçilerin, delegelerin katılmasıyla yapılan toplantı, bir kuruluşun temel sorunları konuşmak üzere belli sürelerle yaptığı genel toplantı, kurultay, ABD’de temsilciler meclisi ile senatonun bir arada iken aldıkları ad” olarak tanımlanmaktadır.

Kongre sınıflandırmasından katılımcıların milletlerine göre ulusal veya ulusalları kongre olmak üzere iki ayrı sınıfa ayrılmaktadır. Ulusal kongrelerin katılımcılarının çoğu genellikle kongrenin gerçekleştiği ülkenin vatandaşlarından oluşmaktadır. Uluslararası kongrelerin katılımcıların en çok sık olmamakla beraber farklı ülkelerden delegeler de kendi adlarına veya temsil ettikleri kurum adına ulusal kongrelere dinleyici ve gözlemci olarak katılım gösterirler. Ulusal kongreler, uluslararası kongreye göre daha kısa süreyi kapsamakla birlikte daha az zahmetli ve masraflıdır. Ulusal kongreler ulaşım ve yakınlık imkanlarından dolayı kısa süreli olarak düzenlemektedir. Büyük bir çoğunlukla ulusal kongreler hafta sonlarında düzenlenmektedir. Ulusal kongreler iki-üç günlük süreler esas alırken, uluslararası kongreler dört-beş günü esas almaktadır. Bunun başlıca sebebi ulusal kongre katılımcıların kolaylıklar daha sık bir araya gelme imkanının sahip olmalarıdır.

Uluslararası ve ulusal kongreler bütçeleri bakımından birbirinden farklı yerler seçebilmektedirler. Bu iki kongrenin lüks turizm bakımından birbirlerinden farklı talepler oluşturmaktadırlar. Örneğin uluslararası kongreler lüks ve birinci sınıf konaklama tesislerini ve kongre merkezlerini talep etmektedirler. Uluslararası kongreler genellikle büyük şehirlerde yapılmaktadır. Kısa süreli ulusal kongreler ise daha çok orta sınıf konaklama tesislerini ve kongre merkezlerini kullanmaktadırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Acar, S. ve Ünsal, N. (2013). Öğretim Üyelerinin Bilimsel Kongre Tercihinde Etkili Olan Unsurları ve E-Kongre Hazırbulunuşluk Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(Büro Yönetimi Özel Sayısı): 93; Aymankuy, Y. (1996),‘Kongre Turizminin Gelişimi ve Türkiye’de Kongre Turizmi’, Turizmde Seçme Makaleler Dergisi, 24: 17-32; Dinçer, E. (2020). İşletmelerin Düzenledikleri Kongrelerde Katılımcı Tutumları Farklılık Gösterir Mi? Bankacılık ve Finansal Araştırmalar Dergisi, 7(1): 9-20; Karasu, T. (1985). Kongre Turizmi ve Türkiye (Durum, Sorunlar, Öneriler ). Ankara.