Ulaştırma ve Trafik Kazaları İstatistikleri

Yayınlar İstatistik

Ulaştırma sistemlerindeki kazaların tek elden incelenmesi amacıyla 01. 11. 2011 tarihinde yayımlanan kararname ile Kaza ve Araştırma İnceleme Kurulu kuruldu. Kurulun görevi havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolu gibi ulaştırma alanlarında meydana gelen, araştırması ve incelemesi yapılan kaza ve olaylar hakkında tek elden istatistikler yayımlamaktır. Denizyolu taşıma, taşıt ve kaza istatistikleri; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının idari kayıtlarından elde edilir ve kabotaj ve uluslararası deniz taşıması amacıyla Türk ve yabancı bandıralı gemilerin limanlarda yaptığı yükleme ve boşaltma faaliyetlerini kapsıyor. Havayolu taşımacılığına ait veriler; havaalanı istatistikleri, havayolu ile yük ve yolcu taşımaları, uçak filosu ve uçak kazalarına ait istatistikleri kapsıyor ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından derleniyor. Kara ve demiryolu istatistikleri; karayolu yük ve yolcu taşımacılığı, motorlu kara taşıtları, demiryolu altyapı, karayolu trafik kazaları, karayolu uzunlukları, taşıma ve kaza istatistiklerinin yanı sıra boru hatları ile doğalgaz ve petrol taşımacılığı istatistiklerini de kapsıyor. Karayolu trafik kazalarına ait istatistikler Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının idari kayıtlarından derleniyor ve TÜİK tarafından yayımlanıyor iken, demiryolu taşımacılığına ait tüm istatistikler ise TCDD tarafından idari kayıtlara dayalı olarak üretilerek kurumun web sayfasında ve kitap olarak yayımlanıyor.

Trafik kazaları, ülkeler açısından sadece bir ulaşım sorunu olmayıp, toplum sağlığını, ülke gelişimini ve güvenliğini de tehdit eden, hukuki ve cezai sorumluluklar doğuran temel bir sorundur. Aynı zamanda, sebep olduğu maddi zararın yanı sıra, can güvenliğini ortadan kaldırması nedeniyle, toplumun tüm kesimlerinin dikkatini üzerinde toplayan güncel bir olaydır. Trafik kazalarına yol açan sebepler; karayolunun yapısı, trafik yönetimi, denetimi ve uygulamaya ilişkin hususlar, taşıt türü ve trafik koşulları, sürücü-yaya-yolcu olarak yolu kullananların davranışları, çevre şartları olarak sıralanıyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2018 yılında karayollarında toplamda 338.046 kaza gerçekleşirken bunların 2.849’u ise ölümle sonuçlandı. Aynı veriler kazaların en fazla yandan çarpma ve yayaya çarpma şeklinde gerçekleştiğini, en fazla sürücülerin kusurlu olduğunu ve sürücülerin kazayı aracın hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uyduramadığı için gerçekleştirdiğini göstermektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, 2018 yılında havayollarında 12 uçak kazaya karıştı ve altı can kaybı kaydedildi; demiryollarında 23’ü demiryolu aracının şahsa çarpması sonucu gerçekleşen toplamda 38 kaza ve 73 can kaybı gerçekleşti; denizyollarında ise 179 kaza ve 42 can kaybı oldu. Trafik kazaları sadece can kaybına mal olmayıp gelir kaybı, tıbbi masraflar, psikolojik acı, çekici masrafları, yolların kapanması, trafiğin sıkışması ve kamu harcamaları gibi hem bireysel hem de devlet açısından olumsuz sonuçlara yol açması nedeniyle dikkat edilmesi gereken önemli bir konu haline geldi.

Referanslar

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı (2018a). Aylık Kaza İstatistikleri, http://www.trafik.gov.tr/istatistikler37, (Erişim tarihi: 23.07.2019); Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı (2018b). Trafik İstatistikleri Bülteni, http://www.trafik.gov.tr/kurumlar/trafik.gov.tr/04-Istatistik/Aylik/2018.pdf, (Erişim tarihi: 23.7.2019); TÜİK (2018). Ulaştırma İstatistikleri, http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1051, (Erişim tarihi: 23.07.2019); Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (2018). Kaza Araştırma ve İnceleme İstatistikleri, http://www.kaik.gov.tr/, (Erişim tarihi: 23.07.2019); Ulaştırma ve Trafik Güvenliği Özel İhtisas Komisyonu (2012). Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Ulaştırma ve Trafik Güvenliği Özel İhtisas Komisyon Raporu. Ankara: Kalkınma Bakanlığı.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu (KAİK) (2013). Ulaştırma Kaza İstatistikleri, http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/KAIK/tr/Belgelik/2014031210382376347176648.pdf, (Erişim tarihi: 23.07.2019).