Uçuş Harekat Uzmanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Havalimanı Ulaştırma İşletmeciliği İş ve Meslek Havayolu Yolcu Taşımacılğı

Dispeçer de denilmektedir. Uçuş harekat uzmanının ilgili havacılık otoritesi tarafından lisanslandırılmış olması gerekmektedir. Uçuş harekat uzmanı mesleğin icrası için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanmış geçerli lisansa (ICAO Annex-1 Chapter 4.5, ICAO Annex-6 Chapter 10/SHDT-44) sahip olmalıdır.

Uçuş harekat uzmanları mesleklerini ofis ortamında icra etmekle birlikte gerektiğinde kokpitte de uçuş esnasında pilotların yanında görev alabilmektedirler. Uçuş harekat uzmanının görev kapsamına giren işler arasında; icra edilecek seferin ön hazırlığı için gerekli dokümanları hazır bulundurmak, sefere ait bilgileri ilgili sistemden temin etmek, uçuş planı üretmek amacıyla uçuşa elverişli bütün rotaları tespit etmek, kalkış-varış ve yedek meydanların yayınlanmış hava raporlarını kontrol etmek, kalkış-varış ve yedek meydanların uyarı bilgilerini temin ve kontrol etmek, uçak arıza bilgisi kontrolünü yapmak, seyrüsefer yaklaşma kolaylıklarını incelemek, kullanılacak pisti tespit etmek ya da bunun bilgisini temin etmek ve fiziksel durumunu incelemek, meydanların yangın kategorilerine bakmak, yakıt miktarını hesaplamak, özellikli operasyonlar için analiz ve gerekli çalışmaları yapmak, meteorolojik haritaları temin etmek, uçuş yolu boyunca mania yükseklikleri incelemek, ATC ünitelerine uçuşun bilgisini vermek ve teyidini takip etmek, uçuş planındaki bilgilerin sisteme akışını sağlamak, yol boyu ve meydan uçuş trafik yoğunluk bilgilerini kontrol etmek, uçuş operasyonunu takip ve koordine etmek amacıyla kalkış-varış ve yedek meydanların hava durumunu değerlendirmek, kalkış-varış ve bütün yedek meydanlardaki kısıtlamaları değerlendirmek, operasyonel verimliliği ve emniyeti gözeterek uygun sefer tercihlerini belirlemek, uçuşu takip etmek, oluşan ve oluşabilecek aksaklıkları tespit etmek ve bunları ilgili birimlere bildirmek, oluşturmuş olduğu brifing paketini kokpit ekibi ile paylaşmak ve uçuşun emniyetli icra edilmesi için gerekli olabilecek tüm bilgileri uçuşun kaptanına iletmek yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Cavcar, M. (2015). Havacılık. İçinde Cavcar M. (Editör), Havacılığa giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları; Ulusal Meslek Standardına Dair Tebliğ, Uçuş Harekat Uzmanı Lisans Yönetmeliği. Resmi Gazete (Tarih: 19.03.2015, Sayı: 29300).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

SHGM, Uçuş Harekat Uzmanı Lisans Yönetmeliği, http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/mevzuat/sektorel/taslaklar/SHY-UHU.pdf, (Erişim tarihi: 09.07.2020).