Uçuş Görevlisi

İş ve Meslek Kabin Görevlisi

Hava taşımacılığının başlamadığı dönemlerde gemi ve trenlerde güvenlik ve bazı faaliyetlerin sürdürülmesi için personel istihdam edilmekteydi. Havayolunda uçuş görevlileri, pilot ve uçuş mühendisleri olan kokpit ekibinin dışında kabin görevlilerini ifade etmektedir. İlk uçuş görevlisi bir zeplinde görevli olan bir Alman erkek personeldir. İlk dönemlerde uçuş görevlileri genelde erkeklerden oluşmaktaydı. İlk kadın uçuş görevlisi 25 yaşındaki bir hemşire idi ve ABD’de United Airlines tarafından 1930 yılında istihdam edildi. Avrupa’da ilk kadın uçuş görevlisi 1934 yılında istihdam edildi.

Kabin görevlisi istihdamının öncelikli amacı uçuşun normal seyretmesi durumunda, başta güvenlik tedbirleri olmak üzere bazı rutin faaliyetleri yerine getirmektir. Herhangi bir olağan dışı durumda yolcu güvenliğinin sağlanarak oluşabilecek risklerin minimize edilmesini sağlamaktadırlar. Uçuş görevlilerinin uçak dışında ya da kokpit içerisinde hiçbir görev ve sorumluluğu bulunmamaktadır. Kabin görevlisi istihdamında bazı sağlık ve fiziki durum şartları vardır. Özellikle kabin içerisinde rahat hareket imkânı sağlaması amacıyla genel kabul gören boy uzunluğu 150-185 santimetre arasıdır. Havayolu firmaları envanterlerinde bulunan uçakların özelliklerine göre farklı şartlar öne sürebilmektedirler. Kabin görevlileri, güvenlik, estetik amacıyla ve firma kurumsal kimliğini yansıtacak şekilde üniforma giymektedirler. Üniformalarda ilk amaçlanan husus dayanıklı olmasıdır. Türkiye’de uçuş görevlileri ile ilgili konular Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nce düzenlenmektedir. Kurumun uçuş görevlileri için belirlediği şartlar: en az 18 yaşında olmak, yurtiçi veya yurtdışında en az 10yıl eğitim ve öğretim veren lise veya benzeri okul mezunu olmak, sağlık açısından görevi yerine getirmeye uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetki verilmiş bir sağlık kuruluşunun periyodik olarak muayene ve değerlendirmesinden geçmiş olmak, işletme el kitabı içerisinde konu ile ilgili kısımda belirtilen kurallara uygun şekilde görevlerini yerine getirilebilecek yeterlikte olmak, boy, kilo, vücut kitle indeksi, psikolojik durum vb. gibi fiziksel, biyolojik ve psikolojik olarak yapacağı işe elverişli olmak ve belirtilen yabancı dil veya dilleri bilmek (bu şart personel istihdam edecek firmanın inisiyatifindedir).

Referanslar

www.cabinmanagers.com, (Erişim tarihi: 11.12.2019); https://www.bls.gov/ooh/transportation-and-material-moving/flight-attendants.htm, (Erişim tarihi: 11.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Karagülle, A. Ö., & Birgören, T. (2013). Havayolu Taşımacılığında Uçucu Ekip Yönetimi. İstanbul: Beta yayınları.