Türkiye Turizm Stratejisi 2023
Araştırma Kamu Sektörü Araştırması
(Ankara, 2007)
-
2019
Türkiye’de turizm sektörünün sağlıklı gelişimi ve rekabetçiliğini arttırabilmek için izlenmesi gereken yol haritasını belirleme çalışmasıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi (2023) ve Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı (2007-2013) Yüksek Planlama Kurulu’nca onaylanmasından sonra 26450 sayılı ve 02.03.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak Kurul Kararı olarak kabul edildi. Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2013, kamu ve özel sektörün işbirliği ve yönetişim çerçevesinde turizm sektörünün stratejik planlama ve yönetim ve uygulamasını gerçekleştirmeyi hedefledi. Turizm endüstrisi için oluşturulmuş kapsamlı bir stratejik planlama raporu olarak, ülkenin tüm turizm değerlerinin temel eksikliklerinin belirlenmesi ve giderilmesi açısından bütüncül çözüm önerileri geliştirildi. Eylem Planı-2013, Türkiye turizminin kısa, orta ve uzun vadede ele alması gereken sorun alanlarını, bu sorunları çözmekle sorumlu kurum ve kuruluşlar ile sorunların ne kadar sürede çözüleceği ile ilgili tarihleri göstermektedir.
Türkiye’de turizm sektörünün belli başlı sorun alanları olarak; kitle turizmine bağlı kalınması, talebin belli bir zaman dilimine (Temmuz-Eylül) yığılması, ortalama geceleme sürelerinin kısalığı, düşük oda doluluk oranları, yabancı tur operatörlerine bağımlılık, altyapı ve ulaştırma sorunları, nitelikli personel ve eğitiminde karşılaşılan sorunlar, pazarlama stratejilerinin yetersizliği, her şey dâhil sistemde gelen düşük gelir grubu turistlerin otel dışında harcama yapmaması ve çevre ülkelerde bitmeyen karışıklıklar gösterilmektedir. Bu sorunların üstesinden gelmek için öneriler ise; alternatif turizm türleri (sağlık, etkinlik ve kırsal turizm gibi) teşvik edilerek yıl boyu talebin sürekliliğinin sağlanması, hizmet kalitesi ve yenilikçi ürünler geliştirerek yüksek gelir grubu turistlerin hedeflenmesi, turist rakamlarını arttırmak yerine yüksek harcama yapılmasını teşvik edecek adımların atılması (lüks ürün sunumunun arttırılması, her şey dâhil sistemin sınırlandırılması gibi) şeklindedir.
Türkiye Turizm Stratejisi 2023, Türkiye’nin doğal, coğrafi, tarihi ve kültürel değerlerini sürdürülebilirlik prensibiyle kullanmayı ve alternatif turizm çeşitleriyle ve tüm yıla yayılan turizm talebiyle Türkiye’nin turizm sektöründen alacağı payı arttırmayı amaçlamaktadır. Türkiye Turizm Stratejisi 2023; planlama, yatırım, örgütlenme, araştırma-geliştirme, iç turizm, hizmet kalitesi, ulaşım ve altyapının güçlendirilmesi, tanıtım ve pazarlama, eğitim, kentsel ölçekte markalaşma, turizmin çeşitlendirilmesi, mevcut turizm alanlarının rehabilitasyonu ve varış noktalarının geliştirilmesi konularında uzun dönemli stratejiler önermektedir.
Türkiye turizm stratejisinin işlerlik kazanarak uygulamaya geçilebilmesi için iyi bir örgütlenmeye ihtiyaç duyulmakta; sektör için iyi yönetişim ve bunun etkin çalışabilmesi için ulusal, bölgesel, il düzeyinde ve destinasyon bazında konseylerin kurulması önerilmektedir. Bugün itibariyle bakıldığında böyle bir örgütlenmeye pek gidilemediği için strateji belgesinin hayata geçirilmesi de sınırlı kaldı.
Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Eko turizm Bölgelerinin geliştirilmesi konularında tematik ve kamu kaynaklarını ve özel sektörü yönlendirici nitelikte bir yaklaşım görülmektedir. Dokuz turizm gelişim bölgesi (Frigya, Troya, Aphrodisya, Söğüt, Kapadokya, Göller Bölgesi, Hitit, Urartu ve GAP) yedi tematik koridor (Zeytin, Kış, İnanç turizmi, İpek yolu, Batı Karadeniz, Yayla, Trakya), on turizm kenti (İğneada-Kıyıköy Ekoturizm Kenti, Kilyos, Saros Körfezi Turizm Kenti, Kapıdağ Yarımadası, Avşa ve Marmara adaları Turizm Kenti, Datça Ekoturizm Kenti, Kaş-Finike Turizm Kenti, Anamur Kıyı Kesimi, Samandağ, Maçka, Kâhta) ve beş eko turizm bölgesi önerildi.
Stratejisi belgesinde önerilen yaklaşım ve uygulamaların gerçekleştirilmesi sonucu, 2023 yılına gelindiğinde, 63 milyon turist, 86 milyar ABD Doları turizm geliri ve turist başına 1.350 ABD Doları harcama gerçekleşmesi öngörüldü.
Referanslar
Öztürk, A.B. ve Van Niekerk, M. (2014). Volume Or Value: A Policy Decision For Turkey’s Tourism İndustry, Journal of Destination Marketing & Management, 3: 193-197; Türkiye Turizm Stratejisi 2023 (2007). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı; Türkiye Turizm Stratejisi Eylem Planı 2007 – 2013 (2007). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/03/20070302-17.htm, (Erişim tarihi: 07.09.2020).