Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF)
Araştırma Sivil Toplum Kuruluşu Araştırması
İstanbul, Ankara 1948-1972
-
2023
TMTF (Türkiye Milli Talebe Federasyonu) 1948 yılında Türk yükseköğrenim gençliğini temsil etmek üzere kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Federasyon çalışmaları Kültür Sanat, Basın Yayın, Folklor, Dış ilişkiler, Uluslararası Kültür Organizasyonu, Müzik, Yedek subay Öğretmenler, Öğrenim Sağlığı Araştırma ve Etüt Bürosu, Foto-Film, Kurs Komitesi, Teknik komiteleri tarafından yürütülür. Kuruluş, bünyesindeki Turizm Müdürlüğü ile de öğrenci turizmini geliştirmek ve yürütmek amacıyla olumlu faaliyetlerde bulunmakta ve rehber yetiştirmektedir. Federasyon, ilkin bünyesinde sadece İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Talebe Birlikleri bulundurmakta iken, teşkilatını kısa sürede 57 cemiyet ve yedi birliğe yükseltmiş, zamanla neredeyse bütün üniversite fakülteleri öğrencileri Federasyona dâhil olmuştur. Türkiye Milli Gençlik Teşkilatı’nın (TMGT) ve Milli Tesanüt Birliği’nin kurucu ve asil üyesi olup, uluslararası alanda da WUS (Dünya Üniversiteler Arası Yardımlaşma Birliği) WAY (Gençliğin Dünya Topluluğu) ve COSEC (Milli Talebe Teşekkülleri Koordinasyon Sekreterliği ) ile işbirliği yaparak bütün dünya öğrencileri arasında dostluk ve bilgi alışverişi sağlamayı amaçlamıştır.
17 Mayıs 1948 tarihinde İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği ile İstanbul Teknik Üniversitesi Birliği tarafından kurulan Türkiye Milli Talebe Federasyonu’na 20 Eylül 1948 tarihinde Bakanlar Kurulunca Milli unvanının kullanma izni verilir.
TMTF’ye yıllar içinde pek çok isim başkanlık yapmıştır. Bunlar sırasıyla: Talha Ermiş, Can Kıraç, Oğuz Altan, Ali İhsan Çelikkan, Mesut Ülkü, Nedim Üsdiken, Hüsamettin Canöztürk, Vahdet Tayan, Samet Güldoğan, Ayhan Soysal, Nurettin Sözen, Mahmut Kemal Kumkumoğlu, Erdoğan Tuncer, Ahmet Güryüz Ketenci, Yücel Akıncı, Sencer Güneşsoy (ve Ekrem Özer) olarak bilinmektedir.
Kapatılma zamanı konusunda farklı yayınlarda farklı tarihlerin verilmekle birlikte 1971 yılında mühürlendiği ve 1972 yılında Yeni Cemiyetler Kanunu uyarınca 36 dernekle birlikte feshedildiğine dair bilgiler öne çıkmaktadır.
Federasyon, kurulduğu 1948 yılından 1960 yılına kadar tamamıyla öğrenci sorunları ile ilgilenmiş, ikamet imkânlarının artırılması, öğrencilere yazın ücretli iş imkânı sağlanması, öğrenci klinikleri kurulması ve öğrenci sağlığının yakından takip edilmesi, tatil kampları, çalışma kampları ve öğrenci yurtları meselesi ve turizm çalışmaları faaliyetlerinde bulunmuş, turizm rehberleri yetiştirmiş, yurtdışı bağlantıları kurarak bazı gençlik çalışmalarının Türkiye'de öncülüğünü yapmış ve bu konularda da başarılı olmuştur. 1960 yılından kapanışına kadar ise yine aynı faaliyetlerle uğraşmakla beraber öğrenci sorunları yerini toplumsal sorunlara bırakmış ve TMTF ülkeye en yararlıyı bulma amacı doğrultusunda hareket etmiştir.
Bugün Türkiye’de 60’ların gençlik hareketleri içinden gelenler, yani TMTF’nin bünyesinde de yer alan pek çok genç, gelecek yıllarda da siyasetin bürokratik ekibinin içinde olmuşlardır.
Yararlanılan Kaynaklar
Erdendoğdu, F. (201). Türkiye’de 1948-1971 Dönemi Gençlik Hareketlerinin Toplumsal Yapıya Etkisi Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) Örneği. (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi). Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
İnternet Adresi
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp