Türkiye Gezginler Kulübü Derneği

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(Gayrettepe, İstanbul, 1998 - )

29 Eylül 1998’de Prof. Dr. Orhan Kural tarafından Türkiye içi ve ülke dışı geziler düzenlemek, yabancı gezginleri ağırlamak, Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak, tarihi ve kültürel değerler ile doğal güzelliklerin propagandasını yapmak, video çekimleri ve dernek üyeleri gezi notlarını kayıt altına almak ve değerlendirmek amaçlarıyla İstanbul’da kurulmuş olan dernektir. 

Kurucu Orhan Kural toplamda 240 ülkeyi ziyaret etmiş ve nomadmania internet sitesinin yaptığı sıralamaya göre en çok ülke gezen kırk sekizinci kişi olmuştur. Bu geziler sonucunda farklı ülkeleri tanıttığı on altı gezi kitabı ve bir adet anı kitabı bulunmaktadır. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında toplamda kırk iki kişisel fotoğraf sergisi düzenlemiştir. Kural, çevre bilincini geliştirebilmek amacıyla yurt içi ve yurt dışında 5000’e yakın konferans vermiştir. 2014 yılında kendisine Cotonou’da “Benin Cumhuriyeti Devlet Nişanı” takdim edilmiştir. 23 Aralık 2020 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. 

Türkiye Gezginler Kulübü Derneği’ne üye olabilmek için en az on ülkeye seyahat etmiş olmak şartı bulunmaktadır. ​Bu temel şartla beraber, fiil ehliyetine sahip olan, derneğin amaçlarını,

ilkelerini benimseyen ve bu yönde derneğe destek vermeyi onaylayan  gerçek ve tüzel kişiler derneğe üye olma hakkına sahiptir. Fakat, yabancı uyruklu  gerçek kişilerin derneğe üye olabilmesi için Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olması gerekmektedir. 

Dernek kurulduğu günden beri gezgin olma ruhunu desteklemek için tüm sanat çalışmalarını desteklemiş bu bağlamda on tiyatro oyununa prodüksiyon ödülü vermiştir. Türkiye genelinde iki öykü ve bir de fotoğraf yarışması düzenlemiştir. Dernek üyeleriyle doksan dokuz yurtdışı gezisi tertip edilmiş, toplamda 121 ülke görülmüştür. Aralarında Topkapı, Ayasofya, Koç ve Sabancı gibi önemli müzelerin de olduğu yetmiş bir müze derneğin düzenlediği gezilerle ziyaret edilmiştir. Dernek üyeleri katılımıyla her ayın ilk Çarşamba günü düzenlenen dernek toplantıları mevcuttur. Müzik, edebiyat, dans, sohbet muhteva eden bu toplantılara ünlü müzisyenler, belediye başkanları, büyükelçiler, bakanlar, fotoğrafçılar, yazarlar da katılmıştır.

​Gezginlerin tanışması, tecrübe alışverişinde bulunması amacıyla dernek binasında etkinlikler düzenlenmekte, gezgin yazarlarla gezi kitapları tanıtılarak imza günleri organize edilmektedir. Gezi öncesi gidilecek ülkenin kültürel özellikleri, iklim şartları gibi bilgiler paylaşılarak zaman ve maddiyat sıkıntısı önlenmeye çalışılmaktadır.

Bütün gezginler kültürel öğeleri ve doğal güzellikleri bozulmamış haliyle görmeyi isterler. Bu amaçla, Türkiye’nin ekosistemi ve kültür öğelerini korumak adına dernek seminerler vermekte, konferans ve panel çalışmaları yürütmektedir.

Referanslar

Türkiye Gezginler Kulübü Derneği, https://www.turkiyegezginlerkulubu.com, (Erişim tarihi: 18.04.2024); Türkiye Gezginler Derneği Tüzüğü, https://www.turkiyegezginlerkulubu.com/_files/ugd/1dd605_680e727c91204f4aa0be97a46ce4ce4b.pdf, (Erişim tarihi: 18.04.2024).