Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu

Sivil Toplum Kuruluşu Aktivite Merkezli STK

(İstanbul, 1972 - )

1972 yılında Türkiye’nin ilk gönüllü çevre kuruluşlarından biri olarak İstanbul’da kurulan Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu, kısa adıyla TÜRÇEK olarak bilinmektedir. Giderek yoğunlaşan çevre sorunları karşısında faaliyetlerini ülke genelinde yaygınlaştırarak önemli bir ihtiyaca cevap veren TÜRÇEK’e 1975 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararıyla Kamu Yararına Çalışan Dernek statüsü, Bakanlar Kurulu'nun 7/16038 sayı ve 16. 07. 1978 tarihli kararıyla Dernek adında (Türkiye) kelimesinin kullanılması izni verildi.

TÜRÇEK, ulusal ve uluslararası doğa koruma ve çevre politikalarına bilimsel, ekonomik ve sosyal temelli yaklaşımlarla etki edebilen, ulusal ve uluslararası doğa koruma örgütlenmeleri içinde etkin ve birleştirici rol oynayan, beş bin üye ve aktif gönüllü yanında 20 çalışanı ile kurumsal bir yapıya sahiptir. TÜRÇEK’in amacı doğa ve çevre koruma politikalarına insanı da gözeten bir yaklaşımla etki etmek, bölgesel, yerel ve ulusal doğa koruma örgütlenmeleri için birleştirici ve güçlendirici olmak, eğitime önem veren, aktif gönüllülere dayalı bir kurumsal yapıyı ve hafızayı esas alan, etkili, tanınmış, güvenilir bir doğa ve çevre koruma kurumu olmaktır.

TÜRÇEK, çevrenin her türlü (hava, kara, su) kirliliğinin önlenmesi, doğal varlıkların ve yaşam ortamlarının korunması, küresel ısınmanın yavaşlatılması, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, karbon ayak izinin azaltılması, biyo-çeşitliliğinin korunması, ekolojik yaşam eğitimleri, ekolojik okullar, çevre eğitimi, atık yönetimi, sulak alanlar, deniz ve karasal ekosistemlerin korunması, erozyonla mücadele, hatıra ormanları oluşturma için Türkiye’de geçerli olan yasalar, bu yasalara bağlı olarak yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır.

TÜRÇEK, yerel örgütler, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve okullar ile işbirliği gerçekleştirmektedir. Üniversite çevre projeleri kapsamında gerçekleştirilen Akasya Gençlik Zirveleri, TÜRÇEK Gençlik Komitesi ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri işbirliği ile 2002 yılında başlayarak geleneksel olarak her yıl düzenlenmektedir. Etkinlik kapsamında, çevre sorunları ve konuları ile ilgili oturumlar; sivil toplum kuruluşları ve üniversite kulüplerinin kendilerini tanıttıkları mini fuarlar ve tanıtım oturumları, eğlenceler ve atölye çalışmaları düzenlenmektedir. Bu sayede, genç çevreciler arasındaki iletişimin geliştirilmesi, güçlü lobi gruplarının ve ittifakların oluşturulması, çevre sorunlarına çözüm üretebilmeleri için diyalog fırsatlarının yaratılması sağlanmaktadır.

Acarlar Gölü’nün Çevresel Analizi ve Sürdürülebilir Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi Projesi, KARDOĞA: Ulusal Doğa Koruma Ağına Doğru Karadeniz’de Doğa Koruma İşbirliği Ağı Projesi, Yeşil Adacıklar Projesi, Acarlar Longozu Model Çevre Eğitim ve Ziyaretçi Merkezi Projesi, İç Anadolu Bölgesi’nde Biyolojik Çeşitliliğin Korunması için Stratejik Ortaklık Projesi gibi önemli projeler ise TÜRÇEK’in çeşitli işbirlikleri ile içerisinde yer aldığı tamamlanan projelere örnekler teşkil etmektedir.

Gerçekleştirilen panel ve sempozyumlar arasında İstanbul’un Çevre Sorunları ve Çözümleri Sempozyumu, Zehirli Atıklar ve Çevre Sempozyumu, Denizlerimizin Kurtarılması Sempozyumu, Endüstrinin Suları Kirletmesi Paneli gibi önemli çevre sorunlarına duyarlılığı arttırmaya yönelik programlar yer almaktadır.

Referanslar

Baykan, B.G. ve Lüküslü, G.D. (2008). Genç ve Yeşil Politika (Rapor No. 19). İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi; Göktuğ, T.H., Deniz, B., Kılıçaslan, Ç. (2018). Çevre ve Doğa Koruma Konusunda Gençlik Platformları, Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 8(Gençlik Araştırmaları Özel Sayısı): 414-440; Kahyaoğlu, M. ve Kaya, M.F. (2012). Öğretmen Adaylarının Çevre Kirliliğine ve Çevreyle İlgili Sivil Toplum Örgütlerine Yönelik Görüşleri, Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2(1): 91-107.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu, https://www.turcek.org.tr/, (Erişim tarihi: 20.12.2019).