Turkish Do&Co

Gastronomi Havayolu İşletmeciliği Ulaştırma İşletmeciliği Havayolu Yolcu Taşımacılğı

(İstanbul, 2007– )

Türkiye’nin ulusal bayrak taşıyıcısı Türk Havayolları ile merkezi Viyana’da bulunan DO&CO grubunun ortaklığında Türkiye’deki havalimanlarından çıkışlı tüm uluslararası, ulusal ve charter uçuşlarının ikram işinin karşılanması amacıyla kuruldu (2006). 1958 yılından 2016 sonuna kadar Türkiye’nin lider havayolu ikram işletmesi olan USAŞ’ın varlıklarının devralınması ile faaliyetlerine başladı (2007). Günümüzde 60 üzeri yerel ve uluslararası havayoluna hizmet vermektedir. Başlıca müşterileri arasında Türk Hava Yolları, Pegasus, Gözen Air, Austrian Airlines, British Airways, Emirates, Asiana Airlines, China Airlines, Korean Air, Singapore Airlines, KLM sayılabilir.

Uçaklar için hazırlanan yemekler günlük olarak el işçiliği ile en iyi hammaddeden, en taze ürünler kullanılarak ve uluslararası hijyen kurallarına uyularak hazırlanmaktadır. Menüleri hem geleneksel Türk mutfağı hem de dünya mutfağının örneklerinden oluşmaktadır. Türk Hava Yolları yolcuları için menülerin yanında ikram sunumunun en önemli unsurlarından biri olan servis malzeme ve ekipmanları tümüyle değiştirildi. Türk Hava Yolları’nın tüm uzun mesafeli uçuşlarında 2010 yılında Uçan Aşçılar projesi, 2012 yılında kısa mesafeli dış hat uçuşlarında Uçan Servis Aşçıları projesi başladı. Bu tarihlerden bu yana dış hat uçuşlarında Turkish DO&CO personeli olan uçan aşçılar ve uçan servis aşçıları da yer almaktadır.

Havayolları ikramı dışında, tüm tasarım ve uygulamasını yaptığı İstanbul Havalimanı’nda Türk Hava Yolları Domestic Lounge ve dış hatlar terminalinde Exclusive Lounge salonlarını işletmektedir. İstanbul haricinde Milas-Bodrum, Adana, Dalaman, Trabzon ve Sabiha Gökçen havalimanlarındaki CIP Lounge mekanlarını işletmektedir. Bir dönem Milas-Bodrum Havalimanı dış hatlar terminalinde restoran işletmeciliği yaptı. İstanbul Havalimanı, İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı, Antalya Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Milas-Bodrum Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Dalaman Havalimanı ve Adana Havalimanı’ndan oluşan 10 ünitesi ile hizmet vermektedir. Şirketin ortalama çalışan sayısı 5500'dür. 2019 yılının içerisinde Türk Hava Yolları ile Turkish DO&CO grubu arasındaki ikram sözleşmesi 15 yıl daha uzatıldı.

Yararlanılan Kaynaklar

Dünya Gazetesi (2017). https://www.dunya.com/kose-yazisi/bir-thy-ve-doco-ortakligi/390457, (Erişim tarihi: 08.07.2019); Airporthaber (2019). https://www.airporthaber.com/thy-haberleri/thy-doco-ile-anlasmasini-15-yil-uzatti.html, (Erişim tarihi: 08.07.2019); https://www.thydoco.com.tr/Sayfalar/Anasayfa.aspx, (Erişim tarihi: 01.07. 2019).