Turizmde Yerel Yönetimler
-
2019
Dünyada olduğu gibi Türkiye açısından da kamu hizmeti sunumlarında kaynakların en etkin şekilde kullanılması, sunulan hizmetlerin halka en yakın hizmeti görenler tarafından yani yerel yönetimler tarafından yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Türkiye’de yönetim; merkezi yönetim ve yerinden yönetim şeklinde ikili bir ayrımla karşımıza çıkmaktadır. Yerinden yönetim kuruluşları kendi içerisinde yer yönünden yönetim kuruluşları ve hizmet yönünden yönetim kuruluşları şeklindedir. Yer yönünden yönetim kuruluşları mahalli idareler veya yerel yönetimler olarak da adlandırılmaktadır. Anayasa’nın 127. maddesi yerel yönetimleri mahalli idareler başlığı altında; “İl, belediye veya köy halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları yine kanunda gösterilen seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişilikleridir” şeklinde tanımlamaktadır.
Türkiye’de turizmin gelişmesi, turizmden elde edilecek kazanımların artması ve daha fazla kazanç elde edilebilmesi için merkezi yönetim tarafından belirlenen politikalar yanında yerel yönetimlere önemli sorumluluklar düşmektedir. Yerel yönetimler turizmin öneminin farkında olarak, yapmış olduğu plan ve projelerle merkezi yönetim ile birlikte hareket ederek destekleyici çalışmaları işbirliği halinde yürütmeye çalışmaktadır.
Yerel yönetimlerin rol ve sorumlulukları açısından turizm potansiyeline etkilerine bakıldığında, birçok sorumluluk alanları karşımıza çıkmaktadır. Örneğin ulaştırma altyapısı, varış noktasına erişim ve seyahat şekilleri ancak altyapı bakımı ve temini ile şekillendirebilmektedir. Böylece temel altyapı kapasitesinin ortaya çıkması ile turistleri çekecek hedef kapasite, etkin bir stratejik arazi kullanım planlaması yapılarak sağlanmakta, turizm tanıtım ve pazarlama yöntemi ile markalaşma, hedef imaj geliştirme teşvik edilmektedir.
Yerel yönetimler turizm potansiyeli açısından o bölge üzerinde birçok olumlu gelişmeyi de beraberinde getirmektedir. Bu gelişmeler arasında hazırlanan konferans salonları, tiyatrolar, park, spor merkezi, müze gibi boş zaman faaliyetlerinin yerine getirildiği yerlerin oluşturulması olduğu gibi otomobiller ve tur otobüsleri için park, turistler için karavan alanlarının hazırlanması anlamında turistleri harekete geçirebilecek birçok gelişme de yer almaktadır. Ayrıca halk sağlığı ve güvenliği, çevre yönetimi ve sanat ve kültürel gelişim ve tarihi binaların korunması gibi konularda sorumluluk anlayışı ile ziyaretçi memnuniyeti sağlanarak, çevresel özellikler korunmakta, ziyaretçilerin doğal kaynaklar üzerindeki etkileri yönetilebilmekte, kalite korunmakta turizme cazip gelen aidiyet gelişimi teşvik edilmektedir.
Herhangi bir bölgeye gelen ziyaretçi sayısının, kalış sürelerinin ve harcamalarının artışında yerel yönetimler önemli bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan yerel yönetimler amaçlarına ulaşabilmek için yaptıklarının özel sektör tarafından desteklenmesini, turizme yönelik yerel çekicilikleri ortaya çıkaracak faaliyetlerin gerçekleşmesini istemektedir.
Referanslar
Brokaj, R. (2014). Local Governments Role in the Sustainable Tourism Development of A Destination, European Scientific Journal, 10(31); Gözler, K. (2002). İdare Hukuku’na Giriş. Bursa: Ekin Kitabevi; Gül, H. (2005). Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısına Ademi Merkezileşme-Küreselleşme Dinamikleri ve Yönetimi Geliştirme Açılarından Bakış, Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar I: 39-55; Keskin, A. (2016). Yerel Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Rolü: Turizm örneği, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 30(1).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Baş, M., Kılıç, B. ve Güçer, E. (2007). Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Turizm, Mevzuat Dergisi, 10 (119): 1-12.