Turizmde Otantizm

Kavram Sosyoloji

Otantizm kavramı, en yalın hali ile “Eskiden gelen mevcut özellikleri taşıma durumu” olarak tanımlanabilir. Bir kültürün sahip olduğu egzotik, geçmişten gelen, dokunulmamış ve bozulmamış değerleri ifade eden bu kavram 1960’lı yıllardan itibaren turizmle birlikte anılmaya başlandı. Turizmde otantizm olgusunu ele alan çalışmalar öncelikle bu olgunun turizmde var olma biçimleri ile ilgilendiler. Otantizm, turizm deneyimi bağlamında iki ana boyutta kendini göstermektedir. Bunlardan ilki turizmde nesne ile ilgili otantik deneyimlerdir. Bu deneyimler nesnel otantizm ve kurmacı otantizm olmak üzere iki farklı biçimde ortaya çıkmaktadır. Nesnel otantizm gerçeğin otantizmini ifade etmekte ve deneyimlerin nesnel ölçütlere göre değerlendirilmesini vurgulamaktadır. Kurmacı otantizm ise, turizm unsurlarının turistlerin ya da turizmcilerin beklenti ve inançları doğrultusunda tasarlanması olarak açıklanabilmektedir. Bir müzenin ya da yiyecek içecek işletmesinin turistlerin veya turizmcilerin önceliklerine göre tasarlanması bu duruma örnek olarak gösterilebilir. Turizmde otantizmin var olduğu ikinci temel boyut ise etkinliklerle ilgili otantik deneyimleri vurgulamaktadır. Bu boyut altında ise varoluşsal otantizm bulunmaktadır. Varoluşsal otantizm turizm faaliyetleri yolu ile etkinleştirilebilecek bir varoluşsal varlık (benlik duygusu) durumunu ifade etmektedir. Turizmdeki otantik deneyimlerin amacının turizmin kısıtlı süreci içinde var olan varoluş halini elde etmek olduğunu ve otantizmin gezilen nesnelerden ziyade süreçle ilişkili olduğunu vurgulamaktadır. Diğer bir ifadeyle varoluşçu otantizm otantik deneyimi arama durumu ile alakalıdır.

Alan yazına göre turizmde otantizm konularını ele alan çalışmalar üç farklı boyutta yürütülmektedir. Turizm ve otantizm kavramlarını ele alan çalışmalar ilk önce bu konuyu kavramsal olarak incelediler ve turizmde otantizmin yaşandığı boyutları tanımladılar. İkinci boyuttaki çalışmalar otantizmi planlama, pazarlama, sürdürülebilirlik ve etnik kimlik gibi konularla birlikte ele alarak turizm etkinliklerinde otantizmin yukarıda bahsi geçen konulara yaptığı katkıları ortaya çıkardılar. Üçüncü boyutta yer alan çalışmalarda ise turistlerin otantik deneyimlerine odaklanıldı ve turizm deneyiminde otantizmin yeri araştırıldı. Bu şekliyle turizmde otantizm konusunun önce tanımlanarak anlaşılması hususunda bir çaba içinde olunduğu, sonrasında otantizmin turizme katkılarının çeşitli boyutları ile incelendiği ve son olarak otantizmin turizm deneyimi üzerindeki etkilerinin ele alındığı söylenebilir.

Referanslar

Buckland B. S. (2007). Eating Authenticity: M. F. K. Fisher and American Visions of France. İçinde; S. P. Wilson (Editör) Petits Propos Culinaires (ss. 81-91). Büyük Britanya: Prospect Books; Nebioğlu O. (2017). Gastronomi Üzerine Araştırmalar Gastronomi Turizmi ve Otantizm: Yerel Bir Restoran İşletmesinde Bir Örnek Olay Çalışması. Ankara: Detay Yayıncılık; Timothy D. ve Ron A. (2013). Understanding Heritage Cuisines And Tourism: Identity, Image, Authenticity, and Change, Journal of Heritage Tourism, 8: 99-104.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Wang N. (1999). Rethinking Authenticity in Tourism Experience, Annals of Tourism Research, 26(2): 349-370.