Turizmde Örgütsel Erdemlilik

Kavram Yönetim ve Organizasyon İnsan Kaynakları Yönetimi

Latince virtus, Yunanca arête kelimelerinin karşılığı olan mükemmellik kelimesinden türetilen ve İngilizce’de virtuousness olarak ifade edilen erdemlilik veya erdemli olma, insanlığın en büyük arzusu olarak ele alınmakta ve ahlaki açıdan mükemmellik durumunu ifade etmektedir. Erdemlilik bireylerin kendileri için en iyi olanı arzu etmeleri ile ahlaki açıdan iyi bir insan olmanın bir sonucudur. Affetme, umut, şükran, cesaret, alçakgönüllülük, bilgelik, bağışlama, merhamet ve şefkat gibi özelliklere sahip olan bireyler ahlaki açıdan erdemli davranışlar göstermektedir. Erdem/erdemlilik kavramları çeşitli disiplinlerde tanımlanmakla birlikte bu kavramın tanımı Plato ve Aristoteles’e kadar uzanmakta, erdemliliği kişisel ve toplumsal fayda üreten arzular ve eylemler olarak tanımlamaktadırlar. İktisatçı Adam Smith ve sosyolog Georg Simmel ise, erdemliliğin toplumsal ve iktisadi gelişmişliğin temeli olduğunu savundular. Örgütsel yazında ender inceleme alanı bulan örgütsel erdemlilik; örgütsel vatandaşlık davranışı başta olmak üzere kurumsal sosyal sorumluluk, iş ahlakı, iş etiği, prososyal davranış, çalışanın iyi olma hali ve örgüt kültürü gibi pozitif örgütsel davranış yazınında farklı kavramların yerine kullanılmaktadır. Örgütsel erdemlilik bu kavramlardan farklı olarak, örgütlerde olumlu sapma davranışına neden olan örgüt bireylerinin yükselen davranışları olarak nitelendirilen erdemli davranışların örgüt içi değer olarak yaygınlaştırılmasını ve sürekliliğini sağlayan süreçler olarak tanımlanmaktadır. Örgütsel düzeyde erdemlilik; dürüstlük, güven, merhamet, iyimserlik, bağışlayıcılık olmak üzere beş boyutta incelenmektedir.

İyimserlik boyutu, örgütsel üyelerin, büyük zorluklarla karşı karşıya kaldıklarında bile, başarılı olma ve iyilik yapma konusunda başarılı olacaklarına dair inançlarını ifade etmektedir. Bağışlayıcılık hataların hızlı bir şekilde affedilmesi ve yüksek performans standartları ile karakterize edilen bir bağlamda hataların öğrenme fırsatları olarak kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Güven boyutu örgütün nezaketini, itimadını ve saygısını ifade ederek örgüt üyelerinin birbirlerine ve liderlerine güvendiğini gösterir. Merhamet boyutu, örgüt üyelerinin birbirine değer vererek şefkatli ve merhametli davranması ile ilgilidir. Dürüstlük boyutu ise dürüstlüğü, güvenilirliği ve onurlu davranışları ifade etmektedir.

Örgüt üyelerinin ortak amaç duygusu ile hareket edebilmeleri ve bu sayede örgütsel başarı elde edebilmelerinde kilit rol oynayan unsurlardan biri de örgütsel erdemlilik kavramıdır. Örgütler içerisinde yolsuzluk ve skandallar gibi istenmeyen durumların yaşanmaması için örgütsel düzeyde erdemliliğin yayılması ve tüm çalışan davranışlarına yansıması gerekmektedir. Müşteri ile yüz yüze ve sürekli olarak iletişim halinde olan turizm sektörü çalışanları için de hem örgütsel performansın artırılmasında hem de çalışanın işine ve örgütüne bağlı olmasında örgütte erdemli davranışların artırılması ve bu davranışların teşvik edilmesi gereklidir. Çalışan davranışlarında esenlik, onur verme, etik ve ahlaki davranışlar gibi olumlu davranışları ifade eden erdemli davranışların artırılması; müşteri memnuniyeti, işgören devir oranı, kurumsal itibar ve imaj gibi turizm sektörü için önem arz eden konularda başarı sağlanmasına da yardımcı olmaktadır.

Referanslar

Cameron, K. S. ve Caza, A. (2004). Introduction: Contributions to the Discipline of Positive Organizational Scholarship, American Behavioral Scientist, 47(6): 731-739; Cameron, K. S. ve Winn, B. (2011). Virtuousness in Organizations. İçinde; K. S. Cameron ve G. M. Spreitzer (Editörler), The Oxford Handbook of Positive Organizational Scholarship (ss. 231-243). İngiltere: Oxford University Press; Cameron, K. S., Bright, D. ve Caza, A. (2004). Exploring the Relationships between Organizational Virtuousness and Performance, American Behavioral Scientist, 47(6): 766-790; Caza, A., Barker, B. A. ve Cameron, K. S. (2004). Ethics and Ethos: The Buffering and Amplifying Effects of Ethical Behavior and Virtuousness, Journal of Business Ethics, 52(2): 169-178; Erkmen, T. ve Esen, E. (2012). Örgütsel Erdemlilik Ölçeğinin Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması, Business and Economics Research Journal, 3(4): 107-121.