Turizmde Gelir Yönetimi
Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama
-
2019
Turizm işletmelerinde klasik finansal performans yaklaşımı tek bir zaman aralığı için doluluğun yüksek olmasıydı. Fakat turizm hareketliliğinin artış göstermesiyle birlikte sektör dinamik bir yapıya kavuştu. Ayrıca turistik ürünün zamansal ve stoklanamaz doğası nedeniyle turizm işletmelerinde kapasite yönetimi yapılması gerekliliği işletmeleri rekabet edebilmek için yeni yöntemler geliştirmeye yöneltti. İlk olarak havayollarında kullanılan gelir yönetimi yaklaşımı, belirli kapasiteye karşı talep zamana göre bölünerek ele alındı. Böylece günlere veya yere (kapasiteye) göre fiyatlandırma yapılarak gelir artırılmaya çalışılmaktadır. Konaklama işletmelerinde gelir yönetiminin amacı oda başına geliri (RevPAR), havayolları şirketlerinde ise koltuk başına geliri arttırmaktır.
Gelir yönetimi, öneminin kavranmasıyla birlikte yönetim seviyesinde ele alınmaya başlandı ve işletmenin genel süreçlerini içerisine ele alan bir yaklaşım oldu. Çünkü talebi yönetmek sadece fiyatlandırma ile olmamakta aynı zamanda ürün, dağıtım ve konumlandırma gibi diğer pazarlama karması elemanlarının da yönetilmesini içermektedir. Dolayısıyla gelir yönetimi işletmede meydana gelen tüm süreçleri ve kalite unsurlarını kapsayan bir kavram olarak ortaya çıktı. Gelir yönetiminin uygulanması için işletmede inelastik arz yapısı, pazar bölümleri, stoklanamaz ürün ve hizmetler, önceden rezervasyonla satış, talep istikrarsızlığı, düşük değişken maliyetler ve hizmet birimlerinin benzer özellikler göstermesi gerekmektedir. Gelir yönetimi yaklaşımı farklı zamanlarda düşük talebi artırmaya ve yüksek talebi düşürmeye yönelik taktikleri içermektedir. İşletmelerin getiri yönetimi uygulayabilmesi için öncelikle hazırlık yapması, arz-talep analizi yapması, talep değişimlerini izlemesi ve faaliyetlerin yönetilmesi, faaliyetlerin değerlendirilmesi ve son olarak değişim kararlarının uygulanması aşamalarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Gelir yönetimi için kapasite yönetimi yapılması, indirimli fiyatlar belirlenmesi ve kalış sürelerinin denetimi gibi önemli stratejiler vardır. Gelir yönetiminin verimliliğinin ölçülebilmesi için doluluk oranı, ortalama günlük fiyat, oda başına gelir ve mevcut odabaşına brüt faaliyet karı (GOPPAR) gibi performans göstergeleri kullanılmaktadır. Ayrıca gelir yönetiminde somut özellikler taktikleri zenginleştirmekte ve çevrimiçi itibar da dikkate alınmaktadır. Tahminleme yöntemleri ile geleceğe yönelik ve rakiplere göre fiyat belirlemede verimlilik sağlanmaktadır.
Referanslar
Abrate, G., and Viglia, G. (2016). Strategic And Tactical Price Decisions in Hotel Revenue Management, Tourism Management, 55: 123-132; Bardi, J. A. (2003). Hotel Front Office Management (Dördüncü baskı). New Jersey: John Wiley & Sons; Baker, S., Huyton, J., and Bradley, P. (2000). Principles of Hotel Front Office Operations (İkinci Baskı). Singapur: South-Western; Emeksiz, M. ve Yolal, M. (2005). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay; Woods, R., Ninemeier, J. D., Hayes, D. K., & Austin, M. A. (2007). Professional Front Office Management. New Jersey: Pearson.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Emeksiz, M. ve Yolal, M. (2005). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.