-
2019
Türk turizm tarihinde önemli bir yere sahip olan Turizm Bankası A.Ş. ve Türkiye Kalkınma Bankası’nın yayınlarından biridir. Yıllık, 1985-1994 yılları arasında yayımlandı. Dokuz yıllık yayın hayatı boyunca toplam 150 makale (üç adet çeviri çalışması hariç) yayımlandı. 1985-1986 yıllarındaki sayıları (yıllığın ilk iki sayısı) Turizm Bankası A.Ş. tarafından, diğer sayıları ise Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş. tarafından yayımlandı. Turizm Yıllığı’na ait tüm sayılar, birinci hamur kâğıda 16x24 santimetre boyutlarında basıldı. Yıllığa ait hakem kurulu, sadece yıllığın ilk sayısında yer aldı. En fazla makale (25 adet), yıllığın 1994 yılındaki yıllığın son sayısında yayımlandı. Yayın hayatı boyunca yıllığa en fazla makale gönderen akademisyenlerin çalışmış oldukları kurumlara bakıldığında, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ilk sırada olduğu görülmektedir. Bu üniversiteyi, Uludağ Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi izlemektedir. Akademik unvan olarak bakıldığında ise, yıllıkta ağırlıklı olarak doçentlerin yayın yaptığı tespit edildi. Turizm Yıllığı, yayınlandığı dönemlerde, turizmde öğrenim gören lise ve üniversite öğrencilerine ders notları sağladı, akademisyenlerin makalelerini yayımladı ve sektörde aktif bir biçimde rol aldı. Turizm Yıllığı ilgili dönemlerde, turizm alanında sınırlı sayıdaki akademik kaynaklardan biridir. Sadece turizmdeki akademisyenler değil, turizm sektöründe çalışan profesyonellerin de makalelerinin yayımlandığı bir kaynak oldu. Dönem itibari ile turizm sektörü ile akademik camia arasında köprü görevi gördüğü söylenebilmektedir. İlerleyen dönemlerde, Turizm Bankası A.Ş.’nin kapanması ve Türkiye Kalkınma Bankası’ndaki yönetim değişiklikleri yıllığın sürdürülebilirliğini etkiledi. Turizm Bankası A.Ş. 1955-1996 yılları arasında faaliyette bulundu. Fakat kurumun bankacılık faaliyetleri, 1988 yılında Türkiye Kalkınma Bankası’na devredildi. Yıllığın yayınlandığı dönemlerde sınırlı sayıda basım yapıldı. Yıllıkta, turizmin dışında ekonomi, yönetim, pazarlama, coğrafya gibi konularda da makalelerin bulunması, turizm sektörünün ilgili yıllarda da disiplinlerarası bir yaklaşıma sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Referanslar
Kozak, N. ve Kozak, M. (2011). 3. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı: Disiplin Olarak Turizmin Bilimsel Konumu. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 2224; Özdemir, M. (1992). Türk Turizm Tarihi İçinde TURBAN Yeri ve Önemi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 3 (6): 23-34; Türktarhan, G. ve Kozak, N. (2012). Turizm Yıllığı’nın Bibliyometrik Profili. İçinde; VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi (s.567-584), Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Türktarhan, G. ve Kozak, N. (2012). Turizm Yıllığı’nın Bibliyometrik Profili. İçinde; VI. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi (s. 567-584), Antalya: Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi ve Gazi Üniversitesi.