Turizm Çekim Bölgesi

Kavram Ekonomi Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm bölgesi”, destinasyon, turistik bölge, ya da turistik çekim bölgesi olarak çeşitli ifadeleri bulunmaktadır. Bu bölge ya da bölgeler turistleri seyahate güdüleyen ve çeken özellikleri bulunan yer veya yerlerdir.

Turistik çekim bölgeleri turistlerin ziyaret edebildikleri doğal yerleşimler veya inşa edilmiş yapıların bulundukları özel cazibesi olan yerlerdir. Bu özelliklere sahip bölgeler potansiyel turistler ve tekrar gelen turistler açısından cazip hâle gelmektedir. Çekim yeri, yerel ölçekte sunulan mal, hizmet ve tatil deneyimlerinin bileşimidir. Turizm çekim bölgesinin özellikleri turistlerin bir bölgeyi seçim kararlarını etkilemede önemli bir rol oynamaktadır. Turizm çekim bölgesinin özelliklerinin turistlerin beklentilerini karşılaması ve turisti çekim yerine yönlendiren itici faktörler ile uyumlu olması gerekmektedir. Turizm çekim bölgesine yönelimi açıklamak için itici ve çekici olarak iki temel güdülenme faktörü ele alınmaktadır. İtici güdülenme faktörleri bir turistin seyahat etmeye dair ihtiyaçları veya arzuları olarak açıklanırken, çekici faktörler bir bölgenin cazibesi veya seçiminde rol oynayan özellikler olarak açıklanmaktadır.

Turizm çekim bölgesinin sahip olması gereken özellikler; çekicilikler (doğal, yapay ve insan eliyle yapılmış, miras, özel etkinlikler vb.), erişebilirlik (ulaşım sistemleri, güzergahlar, ulaşım araçları), kolaylıklar (konaklama, yiyecek-içecek ve alışveriş olanakları), faaliyetler (tüm faaliyetler ve turistin ziyaret sırasında katılacakları faaliyetler), mevcut paketler (aracılar tarafından önceden hazırlanmış) ve diğer hizmetler (banka, iletişim, posta, gazete bayi, hastane gibi) olarak sıralanmaktadır. Bu özelliklere ek olarak imaj, misafirperverlik ve maliyet unsurları da yer almaktadır. Öncelikle, bir bölgenin imajı turistik çekim merkezi seçimini ve tekrar ziyaret etme kararını etkilemektedir. Turizm çekim bölgeleri konusunda yapılan çalışmaların çoğunluğu, imaj konusu üzerine odaklanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Baloğlu,Ş. ve Uysal, M. (1996). Market Segments of Push and Pull Motivations: A Canonical Correlation Approach, International Journal Of Contemporary Hospitality Management, 8(3): 32-38; Buhalis, D. (2000). Marketing the Competitive Destination of the Future, Tourism Management, 21 (1): 97-116; Cook, R., Hsu, C. H. C. ve Marqua, J. (M.Tuna Çev. Ed) (2016). Turizm Konaklama ve Seyahat İşletmeciliği (Tourism: The Business of Hospitality and Travel (Beşinci baskı.). Boston: Pearson.), Ankara: Nobel Yayın; Çakıcı, C.A. ve Aksu M.(2007). Çekim Yeri Seçiminde Grup Etkisi: Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(2): 183-194; Özdemir, G. (2014). Destinasyon Yönetimi ve Pazarlaması. Ankara: Detay Yayıncılık; Mihalko G. ve Ratz T. (Y.E Taşgit, Çev.) (2007). Akdeniz’de Turistik Çevre, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 18(1): 90-100; Türkay, O. (2014). Destinasyon Yönetimi: Yönetim Bilimi Bakış Açısıyla Yaklaşımlar ve Araçlar. Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Buhalis, D. (2000). Marketing the Competitive Destination of the Future, Tourism Management, 21 (1): 97-116.