Turist Danışma Bürosu

Turistler tatil deneyimini yaşayacakları destinasyon ile ilgili bilgileri ulaşılabilir durumdaki farklı kaynaklardan elde edebilmektedirler. Örneğin; Antalya’da tatil planlayan bir turist Antalya destinasyonu ile ilgili bilgiyi yaşamakta olduğu orijinden, belirli bir bölgeden, destinasyona seyahat halinde iken veya destinasyonda çeşitli bilgi kaynaklarını kullanarak elde edebilmektedir. Bu bağlamda turist danışma bürosu genellikle kamu teşekkülü şeklinde destinasyonda oluşturulan ve turistin talep edebileceği bilgi kaynağı merkezi olup, yerel çekiciliklerin daha çok ziyaret edilmesi ve daha olumlu tatil deneyimi yaşanması amacı ile bilgi dağıtımı fonksiyonunu gerçekleştirir. Ücretsiz bilgilendirme hizmetlerinin sunulduğu turist danışma büroları yerel olmakla birlikte daha genel ölçekli de olabilmektedir. Bu bürolarda görevli iş görenler ise turistlerin sorularına cevap verebilen, turist için tatil deneyiminin pratik yönünü kolaylaştıran, turistlere güncel ve faydalı bilgiler sunan uzmanlardan oluşmaktadır. Bilgi aracı konumundaki bu uzmanlar turistler için bilgileri süzme, seçme ve faydalı olanları iletme fonksiyonunu üstlenmektedirler.

Turist danışma büroları genel olarak destinasyondaki temel turizm çekicilikleri hakkında sözlü ve/veya görsel bilgilendirme hizmeti sunmakta, bunun yanı sıra turistlere ücretsiz broşürler ve çeşitli tanıtım materyallerinin dağıtımını sağlamaktadır. Bilgilendirmeye konu olan çekicilikler destinasyonun sahip olduğu değerlere bağlı olarak değişkenlik göstermekte ve genellikle doğal-tarihi-kültürel-mimari çekicilikler hakkında bilgiler sunulmaktadır. Turist danışma büroları aynı zamanda yöredeki düşük-maliyetli (küçük ölçekli) yiyecek-içecek ve konaklama hizmet birimlerinin tanıtımını ve ilgili rezervasyon hizmetini de sunabilmektedir. Turist danışma bürolarının bir diğer temel fonksiyonu destinasyondaki tatil deneyimi süresince temel gereksinimlere yönelik bilgilendirme hizmeti sunmasıdır. Döviz bozdurma işlemlerinin içeriği, turistik çekiciliklere yönelik adres tarifi, belirli kelime ve ifadelerin yerel dilde telaffuzu, yörenin sosyo-kültürel değerleri hakkında açıklayıcı bilgilerin verilmesi gibi hizmetler bu kapsamda gerçekleştirilmektedir.

Genellikle yerel yönetimlerin sorumluluğunda olan turist danışma büroları satış sonrası hizmet sağlamada anahtar rol oynamakla birlikte, çoğu zaman fonların yetersiz olması, faaliyet ve finansman kaynağı sorunları, yeni teknolojileri elde edememe gibi sorunlarla karşılaşmaktadır. Destinasyonların en temel çekim noktalarında (ana merkezlerde) konumlandırılan danışma büroları yürüttüğü faaliyetler ve gerçekleştirdiği fonksiyonlar sayesinde turistlerin davranışları, destinasyonda kalış süreleri, harcama miktarları, yerel etkinliklere katılımları ve tekrar ziyaret niyeti üzerinde olumlu etkilere sahiptirler.

Referanslar

Lickorish, L. J., ve Jenkins, C. L. (1997). An Introduction to Tourism, Oxford: Butterworth-Heinemann; Medlik, S. (2003). Dictionary of Travel, Tourism and Hospitality, Third Edition, Oxford: Butterworth-Heinemann. Wong, C. U. I. (2016). Information Center, Tourist. İçinde; J. Jafari ve H. Xiao (Editörler) Encyclopaedia of Tourism. İsviçre: Springer International Publishing.