Ticaret Sergisi

Etkinlik Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Sergi

Sergi, fuar ve stant kavramları 1700’lü yılların sonunda Sanayi Devrimi ile ortaya çıkan kavramlardır. Birbirinin yerine de sıklıkla kullanılan fuar ve sergi kavramlarından fuar 1773 yılında İngiltere’de yayımlanan bir sözlükte, yıllık açık bir pazar yeri olarak tanımlanırken, sergi kelimesi sadece sergilemek, teşhir etmek anlamına geliyordu. Sergilerin ilk olarak, genellikle ticari amaçlarla Avrupa’da açıldığı bilinmektedir. Bu sergiler önemli bir buluşma noktası olarak ticaretin yanı sıra içerdikleri çeşitli eğlencelerle de farklı ülkelerden katılımcıları bir araya getirerek hem ekonomiyi canlandırmış hem de kültürel temaslara olanak sağladılar.

Geniş çaplı, kamuya açık organizasyonlar olan sergi faaliyetleri, güzel sanatlar ve ticaret olmak üzere iki ayrı alanda gelişme gösterdi. Her iki alandaki ortak amaç, herhangi bir şeyin sergilenerek geniş kitlelere sunulmasını sağlamaktır. Ticari fuar (trade fair ya da expo) olarak da adlandırılan ticaret sergisi (trade exhibition), genellikle belirli bir alanda ya da sektördeki işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini sergileyebilmeleri, endüstri ortakları ve müşterileriyle buluşmaları, son trendler ve fırsatlar ile rakiplerinin faaliyetlerini inceleyebilmeleri, yeni geliştirilen teknolojiler ve onların yarattığı uygulamalar hakkındaki bilgilerin paylaşılabilmesi, yeni işbirlikleri kurulmasına yönelik bilgi alışverişi ortamının yaratılması ve işletmenin gereksinim duyduğu ürünlerin siparişlerini verebilmesini amaçlayan, düzenli bir takvime bağlı olarak genellikle aynı yerlerde, belirli aralıklarla gerçekleştirilen tanıtım etkinliğidir.

Tüketici fuarlarının aksine, ticaret sergileri genellikle sadece şirket temsilcileri (oda üyeleri, sektör profesyonelleri vb.) ve basın mensuplarına açıktır. Ancak Frankfurt Kitap Fuarı gibi bazı ticari fuarlar belirli günlerinde profesyonel katılımcılara hizmet verirken, belirli günlerinde halka da hizmet vermektedir.

Ticari sergi etkinlikleri organizatör ve katılımcı firmalar kadar, etkinliğin düzenlendiği şehir, bölge hatta ülke için de pozitif etkiler yaratmaktadır. Ticari sergiler yarattıkları hareketlilik ile düzenlendikleri bölge halkının ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişimine katkıda bulunmaktadırlar. Farklı şehir veya ülkelerden gelen ziyaretçi ve katılımcıların yeme, içme, konaklama vb. temel ihtiyaçlarını organizasyonun düzenlendiği bölgede karşılamaları gerekliliği kısa süreli de olsa yerel işletmelerin gelirlerinin artmasına yardımcı olmaktadır. Bu ekonomik katkının yanında sergi süresince gerçekleştirilen sosyal ve kültürel aktiviteler de bölge halkı için gelişim fırsatı yaratmaktadır.

Exposition’ın kelimesinin kısaltması olan EXPO ise uluslararası sergi anlamına gelmektedir. Üç-beş yıl gibi aralıklarla ve en çok altı ay süresince devam eden EXPO’lar, hem katılımcı firmaların hem de ev sahibi ülkenin ürün ve hizmetlerinin sergilendiği, teknolojik gelişmelerin duyurulduğu, gelecek vizyonlarının yansıtıldığı iletişim platformlarıdır. Ülkelerin ekonomik ve teknolojik değerleri kadar, yerel ve kültürel değerlerini tanıtmakta, ulusal ve uluslararası ekonominin gelişimine katkıda bulunduğu kadar sosyal ve kültürel ilişkileri de geliştirmektedirler.

Referanslar

Ayan Ergen, B. (2013). Sanat Yapıtı Sergileme ve Sunum Çeşitlerine Örnekler Eşliğinde Bir Bakış. Akdeniz Sanat, 6 (11); Göksel, A. B. ve Sohodol, Ç. (2005). Stratejik Fuar Yönetimi. İstanbul: Mediacat Yayınları; Sülün, U.(2004). İhracatta Yeni Pazarlama Stratejisi Olarak Fuarlar ve İzmir Uygulamaları. İzmir: İzmir Ticaret Odası, Yayın No: 38.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Koçak, N. ve Tandoğan, G. (2008). Kent Turizmi Kapsamında Fuar ve Sergilerin İzmir Turizmine Olası Etkileri: EXPO Örneği, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 5 (2).