Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Antakya, 2012 - )

Hatay Valiliği Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2012 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi adıyla ziyarete açıldı. Müze binası olarak XIX. yüzyıl sonlarında inşa edilmiş olan avlulu eski bir Antakya evi kullanıldı. İki katlı ve 22 odadan oluşan bu yapı, Hatay Valisi Cemalettin Lekesiz zamanında kamulaştırıldı ve daha sonra aslına uygun olarak röleve, restitüsyon ve restorasyon çalışmaları yapıldı ve müze binası olarak kullanıma uygun hâle getirildi.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nde, Hatay’da doğal olarak yetişen 2000’den fazla bitki türünün 280’i bulunmaktadır. Bu bitkilerin 40 tanesi Hatay’a özgü endemik türe aittir. Müze binasının farklı teşhir odalarında yer alan bitkiler, cam kavanozlarda ve sepetler içinde kurutulmuş olarak ya da özü çıkarılmış yağ şeklinde bulunmaktadır. Müzede Hatay’a özgü ismiyle bilinen zahter başta olmak üzere aklar otu, yara otu, peygamber çiçeği, ada çayı, dağ çayı, dağ seyhanı, kestere, zakkum, deniz teresi, ballıbaba, funda, güz çiğdemi gibi bitkiler kurutulmuş olarak sergilenmektedir. Ayrıca Hülasa adı verilen bölümde üzüm çekirdeği, karanfil, acı elma, anason, fesleğenin de aralarında bulunduğu 33 bitki özü, cam kavanozlarda yağ şeklinde muhafaza edilmektedir. Tüm bitkilerin alt kısmında, tıbbi ya da kozmetik kullanımları hakkında açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir. Bu bilgilerde özellikle bitkinin hangi hastalıklara karşı kullanıldığına değinilmiştir. Ziyaretçiler için oturma alanlarının da bulunduğu teras katında ise bitkilerin fotoğrafları yer almaktadır.

Müzede, sergilenen bitkilerin bakımı, değişimi ve teşhiri gibi konularla ilgilenen bir ziraat mühendisi ve bir biyolog çalışmaktadır. Bunun yanı sıra bitkilerin yenilenmesinde Mustafa Kemal Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İlçim’den destek alınmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ertin, H. (2017). Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi. Sağlık Tarihi ve Müzeciliği Sempozyumu, 2, 3-4 Haziran 2016, Ahmet Zeki İzgöer, Murat D. Çekin (Editör), Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, 221-224; Gökçe, F., Sunar, H. ve Türkoğlu, Abdurrahman (2017). Doğal Çevrenin Korunmasında Bitki Müzelerinin Etkisi; Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Örneği. Uluslararası Kültürel Miras ve Turizm Kongresi/International Congress on Cultural Heritage and Tourism, 19-21 Mayıs, Konya, 1129-1137; Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teşhir, Sergi ve Eğitim Merkezi (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi. http://hataytab.gov.tr, (Erişim tarihi: 10.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Hatay Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teşhir, Sergi ve Eğitim Merkezi (2019). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi. http://hataytab.gov.tr, (Erişim tarihi: 10.12.2019).